torsdag 16 november 2017

Verarnas drottning, Joseph A. Davis

Titel: Verarnas drottning
Originaltitel: Verarnas drottning
Serie: Markus av Trolyrien #2
Författare: Joseph A. Davis
Utgivningsår: 2017
Förlag: Pärlan förlag
Sidor/tid: 352
Genre: Fantasy, barn och ungdomsbok
Språk: Svenska
Recensionsexemplar från författaren. Tack!

Handling:
Visserligen utropade kung Josua den unga kvinnan Diomeda till arvtagare av tronen i Valarien, men istället har hon drivits i exil. Albrak är på flykt undan Greve Stronius Pärlehand, som har makten i riket och smider ränker som kan betyda undergång för Valarien. Verflickan Ilasa räddas till livet av Albrak när monster anfaller dem och nu följer hon honom som hans personliga tjänare. Denna oförutsedda trio söker tillsammans upp kréernas matriark som vill prata om Valariens framtid. Resan för dem genom den brännande öknen till Sirana, en glittrande stad av glas.
Nu står mycket på spel för Valarien. Vem ska regera? Kan Diomeda finna sin väg? Vilka planer har den gåtfulla och mörka ökengudinnan Sirana för Albrak? Och vilken roll spelar Markus av Trolyrien i allt detta? (Bokus)


Mina tankar:
Det här är den andra boken i serien om Markus från Trolyrien. Första boken (recension kan man finna HÄR) präglades mycket av den galna värld vi hamnade i tillsammans med Markus. Där sputtar man på varandra för att visa respekt och mycket, tex. växtligheten, är minst sagt annorlunda.  I den här boken är det ju redan befäst och fokus kan då ligga på själva berättelsen och karaktärerna som nu får den plats de förtjänar. Jag måste säga att jag tycker boken vinner på det och det liknar mer traditionell fantasy. 

Kampen om makten i landet är nu på allvar och det blir mycket politik, intriger och förväxlingar. Det blir även en hel del resande genom landet tillsammans med de lite smågalna karaktärerna. För det lite tokroliga ligger nu hos karaktärerna och det finns en hel del humor i berättelsen. 

Markus som var huvudpersonen i första boken dyker först upp när det börjar dra ihop sig i slutet. En relativt ny karaktär får ta plats och växa genom boken och det är Ilasa. En karaktär som det blir en del rejäla kulturkrockar för när hon skall ut i världen för att bli kvinna. Hon är dock inte den enda som råkar ut för missförstånd inför andra människor. Det är flera olika religioner, kulturer och folk som skall samsas på sidorna och komma överens. Det är lite spännande och intressant att se hur det utvecklas och dra paralleller till Trolyrien (vår värld)

Så här i efterhand inser jag att jag hade vunnit på att uppdatera huvudet på den första bokens handling. För jag hade lite svårt att komma in i berättelsen och förstå vem som var vem och hur det hängde ihop. Men snart var jag ikapp och det blev en relativt snabbläst bok.


Summering:
 Spännande och lite tokig
Rekommenderas till:

De i slukaråldern
Betyg: 3/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar