söndag 26 november 2017

Det flammande korset, Diana Gabaldon

Titel: Det flammande korset
Originaltitel: The Fiery Cross
Serie: Outlander #5
Författare: Diana Gabaldon
Utgivningsår: 2001
Förlag: Storyside
Sidor/tid: 18 t 38 min + 15 t 15 min + 18 t 20 min = 52 timmar 13 minuter 
Genre: historisk roman, äventyr
Språk: Svenska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Gunilla Leining

Handling:
Kriget kommer! Jamie Frasers hustru har berättat. Hon vet. Hon har den magiska gåvan, som också är en förbannelse, att kunna resa i tiden. Född 1918 arbetade hon på ett fältlasarett under andra världskriget. Efter kriget reser hon med sin man till Skottland och vid ett besök i en häxring av stenar dras hon som av en osynlig hand in i en klyfta och befinner sig plötsligt i 1700-talet. Hon är nu en främling i en oförsonlig tid. Klanledaren Jamie Fraser blir hennes beskyddare och älskare. En kärlek bortom tid och rum binder dem samman.

Efter de skotska nationalisternas nederlag mot engelsmännen söker Jamie och hans familj sin lycka i den nya världen. De slår sig ner i Nord-Carolina där Reglerarnas uppror mot engelsmännens koloniala överhöghet just tagit sin början.


Mina tankar:
Detta är femte boken i Outlanderserien om Claire och Jamie. Serien består av totalt åtta böcker, varav de flesta är över tusen sidor långa. Rejäla tegelstenar alltså. Främlingen, den första boken, är än så länge den bästa av dem och den jag gillat minst är bok nummer två, Slända i bärnsten. Recension för bok tre, Sjöfararna, som för övrigt just nu (hösten 2017) sänds som tv-serie finns HÄR. Recension för bok fyra, Trummornas dån, finns HÄR.

Jag tror man måste vänja sig vid och acceptera Gabaldons skrivsätt för att klara hela den här serien. Hon skriver extremt detaljerat i vissa passager, tex. tar en morgon säkert över hundra sidor i den här boken, där allt som händer beskrivs in i detalj, tillsammans med känslor och synintryck.  Sen kan vissa tidsperioder helt krasst hoppas över helt. Ibland kan det kännas lite tungläst/lyssnat och bara storleken på boken kan skrämma även den mest rutinerade läsaren. 

Men det går ändå inte att förneka Gabaldons skicklighet i att få det tillräckligt intressant för att motiveras att läsa vidare. Vissa passager är så spännande att det inte går att släppa boken, andra är så känslosamma och beskrivande att man helt lever sig in och är just där. Karaktärerna är mänskliga och vid det här laget känner man dem väl, det är klart man måste veta mer. Det är dramatiskt, våldsamt, otroligt, familjärt och spännande. Många scener skruvas till och Frasers är med om mer än vad som är rimligt under en livstid. Men det går ju inte att lämna Jamie och Claire utan att veta vad som händer med dem, de är ju faktiskt nära vänner vid det här laget. Så med inläsningen på hög hastighet lyssnar jag troget vidare och hoppas att de kommer fortsätta med tv-serien även med den här boken. 

Trots allt hade nog boken kunnat kortas ner betydligt då vissa extremt detaljerade scener inte behövts eftersom de egentligen inte ger något till historien i sig, men å andra sidan är det just detta som är det karaktäristiska i Gabaldons böcker. Man får helt enkelt ge boken tid, inte ha för bråttom och se till att njuta av resans gång.

Summering:
Underhållande äventyr
Rekommenderas till:

De som gillar att lära känna sina karaktärer väl.
Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar