lördag 6 augusti 2016

The Summer I turned pretty, Jenny Han

Titel: The Summer I Turned Pretty
Originaltitel: The Summer I Turned Pretty
Författare: Jenny Han
Utgivningsår: 2009
Förlag:
Sidor/tid: 
Genre: YA, nutid, kärlek
Språk: Engelska

Handling i korthet:
Belly mäter livet i antalet somrar hon har levt. För henne är det helt självklart allt händer ju på sommaren. Allt som är spännande, allt som är förtrollande och allt som betyder något. Vintern är bara en transportsträcka tillbaka till sommarhuset vid havet dit hon åker med familjen varje sommarlov. Dit kommer också bröderna Jeremiah och Conrad och deras mamma Susannah, som äger huset. Tillsammans tillbringar de två familjerna hela långa sommaren där, och för Belly existerar inget alternativ.
Belly lälskar det slitna gamla strandhuset, alla knäppa traditioner som hon och killarna upprätthållit sedan de var små, och hon älskar framför allt det faktum att ingenting har förändrats sedan dess. Fram tills nu. För den här sommaren den här skimrande sommaren kommer saker att förändras. (Bokus)

Mina tankar:
Jenny Han har skrivit flera barn och ungdomsböcker, de senaste var To all The boys I've loved before  (2014) och Ps. I still love you (2015). The summer I turned pretty som kom ut 2009 är första boken i en trilogi, nästa bok heter It's not summer without you (2010) och sista boken heter We'll always have summer (2011). De två sista böckerna går fortfarande att få tag på, på svenska, medan första boken är slut på förlaget.

Jag köpte bok två och tre på svenska, men fick läsa första boken på engelska. Intresset för den här serien väcktes via booktube, där readbyzoe rekommenderade den första boken som sommarläsning. Först måste jag bara lägga in en liten kommentar om att jag tycker att det är en riktigt fånig titel, med alldeles för mycket fokus på utseende. Minus för det...

Det här var en perfekt bok för mig just nu. Det har varit trögt att läsa och få igång intresset för böcker, men den här flög jag igenom. Den är lättläst, smågullig, skapar lite lagom känslor, men kommer förmodligen inte lämna något djupare intryck. En perfekt sommarläsning.

Boken handlar om att vara tonåring, där allt är dramatiskt och på liv och död. Det är ur Bellys ögon vi får vara med under sommaren och återuppleva hur det är att vara 16 är och ha pojkbekymmer. Hon kan vara ganska självcentrerad och irriterande emellanåt, men vilken tonåring är INTE det? Hennes känslor spretar åt alla håll och hon försöker hålla kvar det som alltid varit samtidigt som hon försöker växa upp.

Berättandet hoppar lite fram och tillbaka i tiden och det är inte alltid jag hänger med i svängarna. Men det är en lättläst, gullig bok, med härliga relationer. Läsvärd helt klart!

Rekommenderas till:
Perfekt sommarläsning i stil med Morgan Matson och Sarah Dessens böcker.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar