måndag 8 februari 2016

Royal assassin, Robin Hobb

Lyssnat på Storytel


Titel: Royal Assassin
Originaltitel: Royal assassin
Författare: Robin Hobbs
Utgivningsår: 1997
Förlag: Harper Voyager
Sidor: 656
Genre: Fantasy
Språk: Engelska

Handling i korthet:
Shrewd, Kungen, har fått en mystisk sjukdom, så Verity, den blivande kungen, får försöka skydda landet från de röda skeppens plundringar. Till slut ger han sig iväg på en galen expedition för att hitta Elderlings, som i myterna hjälp dem förr. Kvar lämnas Fitz att försöka skydda Kungen och Veritys fru från Regal och hans politiska spel, samtidigt som de röda skeppen attackerar med full kraft.

Mina tankar:Första boken i "the farseer triology" heter "Assassins apprentice" i den fick vi se Fitz från 6 års ålder fram till början av hans tonår, vilket innebar att fokus i den låg på världsbyggande och i att växa upp. I den här boken börjar Fitz bli man och får mera ansvar. Karaktärerna utvecklas och blir mer distinkta, det finns ingen mer förvirring om vem som är vem.

Det här är inte den typen av apokalyptisk Fantasy med högt tempo och krig, utan den har ett mer moderat tempo med politiskt drama och spel i kulisserna. Det är karaktärerna som driver handlingen framåt och vi ser allt från Fitz ögon. Robin Hobb är en fantastisk författare som skriver detaljerat och ömsint om sina karaktärer och som läsare känner du en närvaro och känslomässigt band till var och en dem. Vissa band är dock inte särskilt positiva.

Fitz, den unge huvudpersonen, kan ibland vara lite självömkande och gnällig, vilket kan försvaras med att han ofta hamnar i svåra situationer. Men det kan ändå bli irriterande. Han är svuren till kungen och försöker göra sitt bästa av att vara lojal, trots att det går emot allt han själv önskar. Hans band till "Nighteyes" ger honom ytterligare en dimension när de kan använda varandras sinnen och deras typ av gemenskap gör mycket till historien.

"The Fool" är en ganska unik och farcinerande karaktär som dyker upp oftare i denna bok. Han är mystisk med ganska mytomspunnen historia, han talar ofta i gåtor som är svåra att förstå, men det finns ändå ett djup i den har karaktären. I slutet tappar han lite av sin mystik, tyvärr och blir mer irriterande.

Regal är kungens yngsta son och han har inte rent mjöl i påsen. Han intrigerar och manipulerar för att en dag få hamna på tronen. Han är ingen älskvärd person alls och mina känslor gentemot honom är starkt negativa. Han är den som skapar det politiska spelet och jag undrar hur mycket han faktiskt ligger bakom. Att ingen gör någonting åt det är en utav de få saker som stör mig med boken. Hur kan de vara så dumma att de blir manipulerade av honom?

Kettrichen är den patriotiska unga blivande drottningen med stort hjärta. Hon handlar impulsivt med goda intentioner och söker sin mans godkännande och hjärta. Hon utvecklas och mognar under bokens gång, samtidigt som hon försöker hålla ihop riket.

Verity är blivande kung och sliter ut sig själv i sitt arbete med att hålla de röda skeppen från att plundra och att "forge" hans folk. Till slut blir han tvungen att ge sig ut för att söka hjälp från ett folk som bara verkar finnas i deras gamla myter, sen ser vi inte så mycket mer av honom. Jag hoppas att få reda på vad som hänt honom i sista boken "Assassins Quest"

Kungen Shrewd blir sjuk på något mystiskt sätt och man kan fundera över varför det inte görs mer för att få honom frisk. Från att ha varit en stark ledare förändras han snabbt, och landet påverkas naturligtvis.

I " The Six Duchies" finns det två typer av magi. Den magi som privilegierade familjer har som gör att man kan ha en typ av telepatisk kontakt med andra med samma förmåga, eller påverka andra genom att plantera tankar hos dem.
Sen har vi "The with" som gör att man kan ha en telepatisk kontakt och skapa band med djur. Den här senare förmåga ses inte med blida ögon och man riskerar att bli dödad när man använder den här. Detta är en del av historien som skapar en hel del dramatik. Fitz har och kan mer eller mindre använda båda. Han kan lätt använda den ena men kämpar för att kontrollera den andra. Men det är ju även andra som behärskar dessa och kan använda dem i fel syften.

De röda skeppen plågar "The six duchies" genom att förstöra, döda och "forge" de överlevande. De gör något med människorna så att de blir ett tomt skal, utan känslor eller personlighet. De blir som någon typ av zombies som dödar och förstör det de kommer åt.

I början blir jag lite förvirrad då "Assassins Apprentice" slutade på ett sätt, men det känns som denna boken ändrade lite på det slutet. Men annars är jag otroligt förtjust i de här böckerna. Det är så svårt att lägga ifrån sig dem och jag märker att timmarna snabbt rinner iväg i den här världen. Jag märker också att jag skrivit mer än jag brukar här om den vilket helt enkelt beror på att jag tycker den är så underbart bra.


Rekommenderas till:
De som läst "Assassins Apprentice" och vill njuta ännu mer av en episk berättelse.

Betyg: 5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar