tisdag 2 februari 2016

Assassin's Apprentice, Robin Hobb

Lyssnat på Storytel


Titel: Assassin's Apprentice
Originaltitel: Assassin's Apprentice
Författare: Robin Hobb
Utgivningsår: 1996
Förlag: HarperVoyager
Sidor: 
Genre: Fantasy
Språk: Engelska

Handling i korthet:
Som sexåring lämnas en liten pojke till den kungliga familjen, med motiveringen att han är kronprinsens oäkting och att morfadern inte längre tänker ta hand om honom. Pojken har inget namn utan kallas bara "Boy" (pojke). Pojkens existens gör att kronprinsen får abdikera, vilket inte gör pojken särskilt populär. Han växer upp i stallet tills kungen bestämmer sig för att lära upp honom till lönnmördare för kronan.

Mina tankar:
En del småspoilers framöver...

"Boy" som han presenteras som i början, blir senare kallad Fitz i ett land där namnet är väldigt viktigt. Man sätter namn som skall återspegla personens, eller ge personen vissa egenskaper.  Kronprinsen heter tex. Chivalry (ridderlig) och Hans halvbror Regal (kunglig). Jag gillade den här detaljen men vad svårt jag hade att ha koll på alla namn, vem som var vem. I slutet av boken hade personerna mejslats ut så att jag hade bättre koll.

Vi får följa pojken i hans uppväxt och hans upplevelser fram till tonåren i denna första bok. Det är en del världsbyggande, men eftersom det är ur ett barns ögon när han växer upp, känns det naturligt att få en större förståelse ju äldre han blir. Det börjar i stallet där han får bo, med djuren och med Burrich som ansvarar för djuren.

Pojken har ett ganska hårt och ensamt liv och märker att han kan få en särskild kontakt med djuren. Relationerna Fitz har med djuren och med människorna runtomkring gör att det blir en ganska känslomässig berättelse. De flesta föraktar och avskyr honom som den oäkting han är. Kungen inser dock att han kan använda honom som lönnmördare och han lärs upp i smyg av Chade. Denna figur tycker jag är intressant och spännande med en del äss i rockärmen. Men framför allt gillar jag nog honom för att trots att han är en lönnmördare, verkar vara ärlig och rak mot Fitz.

Det är en ganska komplicerad handling, som en Fantasy brukar vara, men det är ett rätt lugnt tempo i boken, utan att för den skull bli tråkig. Karaktärer, miljöer och Fitz utveckling är omsorgsfullt berättat och jag bli engagerad i historien. Det finns en del saker som inte får sin förklaring i denna första bok och det skall bli spännande att se hur dessa kommer att utvecklas. Som exempel är, vilka är de röda skepp som plundrar kustområdena och vad gör de med människorna de tar till fånga? Dessa är extremt grymma och förstör allt i dess väg. Hur skall Fitz förmågor utvecklas? Kommer han att kunna använda dem?

De här böckerna har nog funnits på svenska men är slutsålda, så vill man läsa på svenska får man försöka med bibliotek eller antikvariat. Jag älskar denna boken, det var bra äventyrlig underhållning från början till slut. Rekommenderas!

Rekommenderas till:
De som vill ha en bra fantasybok med ganska lugnt tempo.

Betyg: 5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar