måndag 7 december 2015

Män som hatar kvinnor, Stieg Larsson

Lyssnat på Storytel


Titel: Män som hatar kvinnor
Originaltitel: Män som hatar kvinnor
Författare: Stieg Larsson
Utgivningsår: 2005
Förlag: Norstedt
Sidor: 
Genre: Deckare
Språk: Svenska

Handling i korthet:
Journalisten Mikael Blomkvist får i uppdrag av Henrik Vanger att skriva en bok om Vangersläkten. Boken är egentligen en täckmantel för att Mikael skall kunna ta reda på vad som hände med Harriet, en släkting till Henrik som försvann för länge sedan. Uppdraget är svårt och till slut får Mikael hjälp av hackern Lisbeth Salander, vilket leder till upptäckandet av mörka familjehemligheter.

Mina tankar:
Detta är andra gången jag läser denna bok. Jag läste dem när de först kom ut och kommer ihåg att jag då var helt fast. Men eftersom jag vill läsa "Det som inte dödar oss" av David Lagercrantz, fjärde boken, ville jag först uppdatera mig på de tre första.

Den första reflektion jag gör när jag läser dem denna gång är, att oj, vad mycket kaffe det dricks och att det i början är alldeles för lite Lisbeth Salander. För hur spännande själva grundstoryn än är, så är Mikael Blomkvist en ganska tråkig karaktär enligt mig. Det är Lisbeth som gör boken intressant. Hon är annorlunda, missförstådd och stark. Hon har samma dragningskraft på mig som Sebastian Bergman i Hjorth och Rosenfeldts böcker. En person som sticker ut och har lite annorlunda infallsvinklar på livet.

Historien som Mikael lyckas nysta upp kring familjen Vanger är skickligt berättad och det är få sidor som känns långtråkiga. Men sista delen av boken är bättre än första, då allting eskalerar snabbt i och med att Lisbeth kommer med på scenen. Boken innehåller några regäla övergrepp, vilket är svårt att läsa om. Men det är ändå med viss fascination jag läser om hur Lisbeth hanterar dessa situationer.

Även om jag läst boken förut, var det ett nöje att få läsa den igen.

Rekommenderas till:
Gillar man spännande kriminalhistorier är detta något läsvärt, eller om man gillar att lösa om udda karaktärer.
Om Camilla Läckbergs böcker är något du tycker om, går säkert denna hem också.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar