onsdag 25 oktober 2023

Kallbaderskan bland fjällen, Karin Härjegård

Titel
: Kallbaderskan bland fjällen
Serie: Våffelbruket på fjällen #1
Författare: Karin Härjegård
Utgivningsår: 2022
Förlag: Printz Publishing
Sidor/tid: 11 timmar 9 minuter
Genre: Feelgood
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Marie Richardson

Handling:
När Helena förbereder sin man Martins födelsedagsmiddag, får hon reda på att han under lång tid svikit och lurat henne. Världen rämnar och Helena flyr stan för Härjedalens fjäll, där hon får låna en liten röd timmerstuga av den egensinniga, pensionerade lärarinnan Sonja.

I ensamheten i stugan blir livet till en början ännu mörkare, trots sommarens ljusa nätter. En dag lyckas hon till slut ta sig ut på vandring, och då möter hon den unga och livsstarka Louise, som driver ett våffelbruk på fjället. De blir snabbt vänner, och Louise lyckas övertala Helena att bada kallt i fjällsjöar och långsamt hitta ny livsglädje.

Helena börjar arbeta i våffelstugan, och trivs oväntat bra. I hela sitt liv har hon drömt om att få arbeta med mat, och hoppet börjar spira i henne igen. Men Helena bär på ett mörker från barndomen, som hon måste överkomma för att bli hel.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken var fantastiskt mysig. Äntligen har jag hittat en riktigt underbar svensk feelgoodbok. Här finns flera delar som jag gillar, svensk natur i form av fjällvärden, vi har varm vänskap som växer fram, god mat och den handlar också om att hitta tillbaka till sig själv. Den påminner lite om Jenny Colgans böcker på det viset, men den saknar en romans, vilket jag tycker är väldigt skönt.

Författaren skriver på ett sätt som gör mig engagerad och verkliggör verkligen det som händer. Jag vill åka upp till Härjedalen och träffa de här goa människorna och gå och fika i Våffelstugan. Dessutom blir jag väldigt sugen på att kallbada och dricka kaffe i kåsa. En riktigt härlig bok med både hjärta och smärta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar