onsdag 28 augusti 2019

Min fantastiska väninna, Elena Ferrante

Titel: Min fantastiska väninna
Originaltitel: L'amica geniale
Serie: Neapelkvarteten
Författare: Elena Ferrante
Utgivningsår: 2016
Förlag: Norstedts
Sidor/tid: 335 sidor, 12 timmar 15 minuter
Genre: Historisk roman, Italien, uppväxtskilldring
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Odile Nunes

Handling:
I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev, hon har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov. Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som båda är analfabeter, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan.

Lila gifts i stället bort vid 16 års ålder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen, Stefano som driver familjen Carraccis livsmedelsbutik med framgång i kvarteret. Elena, däremot, fortsätter sin utbildning, och drömmer om att skriva. Båda flickorna känner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore utan att de avslöjar något för varandra och blir därmed varandras rivaler. Nino växer också upp i hyreskasernen och är son till järnvägsarbetaren och poeten Donato Sarratore som en gång förfört änkan Melina Cappuccio men övergett henne varpå hon försökt ta sitt liv. Nino är studiebegåvad, men utan mål i livet eftersom han hatar sin far. Nino kommer så småningom att spela en avgörande roll i båda flickornas liv.

Mina tankar:
Den här boken läste jag för en bokcirkels skull. Jag skulle nog aldrig valt den själv, ens om någon rekommenderade den till mig. Den ser tråkig ut och har blivit hyllad bland "fin-kritiker", det brukar sällan vara något jag gillar att läsa. Men att läsa för att sedan diskutera är ju alltid kul, så ville jag vara med var det bara att sätta igång att läsa (mest lyssna i mitt fall).

Det är en herrans massa karaktärer som jag blandar ihop ända fram till slutet. Som tur är finns en förteckning på familjerna i början på boken som jag hela tiden får återgå till för att förstå vem som är vem. De två vännerna är dock så olika att det utan problem går att hålla ordning på dem. De växer upp och i första boken får vi hänga med dem tills ca 16 års ålder.

Kulissen är ett ganska fattigt kvarter i Neapel. För mig är det lite svårt att måla upp hur det ser ut, men där är ett hårt klimat med en vardag som kantas av våld mot alla som inte passar sig. Inom familjen, utanför familjen, mot kvinnor, barn och män, ingen diskriminering när det gäller vem som får stryk. Allt löses med knytnävarna, vilket ger en ganska dyster läsning egentligen och jag känner ofta en ilska över situationen. Det i sig innebär ju att läsningen faktiskt engagerar mig en aning.

Första halvan av boken tycker jag är rätt seg, det händer inte så mycket och jag har svårt att följa med i handlingen. Andra hälften tar det sig dock och jag känner att det blir lite intressant. När Lila och Elena blir tonåringar och börjar se lite utanför sig själva och reflektera över hur saker är, går läsningen lättare. Dock blir deras tävlingslystnad gentemot varandra ganska tröttsamt. Jag skulle inte kalla det de har vänskap, det är mer en ohälsosam rivalitet som driver dem till och från varandra.

Men tillslut känns det hela som en helt ok läsning ändå. Jag har fortfarande inte bestämt ifall jag vill ge mig på resten av serien, lite nyfiken är jag, men jag vet inte om det är tillräckligt. Tiden får utvisa...

Min fantastiska väninna är en uppväxtskilldring i ett fattigt kvarter i Neapel. Två tjejer som växer upp och blir det en rätt ok läsning efter ett tag.

Betyg: 3/5




Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

torsdag 22 augusti 2019

The Night Circus, Erin Morgenstern

Titel: the Night Circus
Originaltitel: the Night Circus
Serie: -
Författare: Erin Morgenstern
Utgivningsår: 2011
Förlag: RH AudioGo
Sidor/tid: 13 timmar 39 minuter
Genre: mystik, kärlek, 
Språk: Engelska

Ljudbok
Inläsare: Jim Dale

Handling:
The circus arrives without warning. No announcements precede it. It is simply there, when yesterday it was not. The black sign, painted in white letters that hangs upon the gates, reads: Opens at Nightfalll Closes at Dawn As the sun disappears beyond the horizon, all over the tents small lights begin to flicker, as though the entirety of the circus is covered in particularly bright fireflies. When the tents are all aglow, sparkling against the night sky, the sign appears. Le Cirque des Reves The Circus of Dreams. Now the circus is open. Now you may enter.

Mina tankar:
Den här boken läste jag då en booktuber jag brukar kolla på har den som favorit och har pratat mycket gott om den. Egentligen hade jag ganska bra koll på vad det var för bok och ville se om det var något för mig.

Jag gillar böcker som har ett driv och där det händer lite saker. Det här var inte en sådan bok. Gillar man böcker där handlingen får ta ett steg tillbaka och fokus ligger på att skapa en känsla och stämning är den här perfekt. Karaktärerna får liksom följa med i kölvattnet av mystiken och atmosfären som genomsyrar bladen.

Det är först efter mer än halva boken som jag börjar känna karaktärerna och känna mig lite engagerad i det som händer. Men intresset ligger liksom bara och puttrar på och det blir inte så mycket mer. Jag kan inte säga att jag tycker boken är dålig egentligen, den är bara inte riktigt för mig. En mittemellanbok, inte bra men inte heller direkt dålig.

The Night circus skapar effektfullt en stämning, så mycket så att handlingen får stå tillbaka.

Betyg: 2,5/5




Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

tisdag 13 augusti 2019

Vindens namn, del 2, Patrick Rothfuss

Titel: Vindens namn, del 2
Originaltitel: the Name of the Wind
Serie: Berättelsen om kungadråparen #1
Författare: Patrick Rothfuss
Utgivningsår: 2010
Förlag: Massolit Förlag
Sidor/tid: 390 sidor
Genre: Fantasy
Språk: Svenska


Handling:
Jag heter Kvothe. Jag har rövat tillbaka prinsessor från kungar som sover i ättehögar. Jag brände ned staden Trebon. Jag har tillbringat natten med Felurian och kommit därifrån med förståndet och livet i behåll. Jag blev relegerad från universitetet när jag var yngre än de flesta är när de blir insläppta. Vägar som andra fruktar att tala om på dagarna går jag på i månsken. Jag har talat med gudar, älskat kvinnor och skrivit sånger som får trubadurerna att gråta. Ni har kanske hört talas om mig.

Så börjar Kvothe berättelsen om sitt händelserika liv. I Patrick Rothfuss enastående debut får vi lära känna Kvothe som en beryktad magiker, en skicklig tjuv, en mästerlig musiker och ökänd mördare. Men Vindens namn är så mycket mer - för berättelsen avslöjar sanningen bakom legenden.

Vindens namn ges ut i två volymer och är första delen i trilogin Berättelsen om kungadråparen.

Mina tankar:
Vindens namn är på svenska uppdelad i två böcker. Första boken läste jag för ett bra tag sen och nu i sommar var det dags för andra delen av första boken. Den fortsatte naturligtvis direkt efter förra boken då det ju egentligen är en bok. 

För mig var det inte svårt att komma in i handlingen igen då jag faktiskt kommer ihåg en del från första boken. Men läsningen går sisådär. Det är en karaktärsdriven handling, då det handlar om Kvothes liv. Det handlar dessutom om hans liv, ur hans eget perspektiv och man vet inte riktigt om han är ärlig eller om han vinklar historien av någon anledning. Vissa delar är spännande, vissa lite segare och jag vet egentligen inte riktigt syftet eller målet med historien. Vissa karaktärer är intressanta, vissa tråkigare. En del saker förstår jag inte hur de fungerar en del känns självklara. Ja, ni förstår... En del saker tycker jag om och en del inte, så i slutändan känns det som en kul bok att ha läst, men inget jag fångas och dras in i, mer än i vissa stycken. Jag kommer nog fortsätta med bok två så småningom, men inte just nu.

Vindens namn del två är historien om Kvothe berättad i långsamt tempo. Lite spännande och lite mystisk.

Betyg: 3/5




Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

måndag 12 augusti 2019

Divergent, Veronica Roth

Titel: Divergent
Originaltitel: Divergent
Serie: Divergent #1
Författare: Veronica Roth
Utgivningsår: 2011
Förlag: Harper Collins
Sidor/tid: 11 timmar 11 minuter
Genre: Ungdom, dystopi
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Emma Galvin

Handling:
I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.
Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.
Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.

Mina tankar:
Det här var en omläsning av en av mina favoritböcker. Även om inte samma känsla infinner sig som de första gångerna jag läste den, har den en mycket speciell plats i mitt hjärta. Jag älskar hur Roth har delat upp samhället, slitningarna som börjat uppstå och hur Tris kämpar med sig själv hur hon skall passa in och var hennes gränser går. Den är rå och brutal och värd att diskuteras och funderas över.

Sen att jag inte riktigt gillar vart det tar vägen sedan i serien behöver vi inte gå in på djupare här. Enligt mig är detta en genialisk första bok som tål omläsning efter omläsning.

Omläsning 26/3 -22: Återigen en omläsning och boken är lika bra som vanligt. Jag förstår inte hur jag kan glömma så mycket detaljer när jag läst om den så många gånger, men det gör jag och det underlättar ju omläsningen. Det blir spännande varje gång.

Divergent är en av mina favoritböcker genom åren, som jag bara måste läsa om emellanåt.

Betyg: 5/5




Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

söndag 4 augusti 2019

Sammanfattning Juli



Lästa böcker i Juli: 2 st
Genomsnittligt betyg: -

    Månadens utmaningsböcker:
    • Kaosutmaningen: 0/35 (20) Totalt: 12/35
    • Omläsningsutmaning:  1/10 Totalt 11/10
    • Klassikerutmaning: 0/10 Totalt 3/10
    • Hyllvärmare: 0 st Totalt: 3/10
    • Goodreadsutmaning: 36/52 

    Ljudböcker:  2 st
    Nya författare (för mig): 0  st
    Påbörjade serier: 0 st
    Avslutade serier:   0 st
    Månadens bästa Roman: -


    Mina tankar om...
    Läsandet är fortfarande lågt, väldigt lågt. Tråkigt... Men ibland blir det så. Kul att jag läst Kasie Wests senaste, så jag har läst lite nytt och inte bara omläsning.