söndag 28 oktober 2018

Frankenstein, or the modern Prometheus, Mary Shelley

Titel: Frankenstein, or the modern Prometheus
Originaltitel: Frankenstein, or the modern Prometheus
Serie: -
Författare: Mary Shelley
Utgivningsår: 1818
Förlag: Blackstone Publishing
Sidor/tid: 8 timmar 42 minuter
Genre: Gotisk skräck, klassiker
Språk: Engelska

Ljudbok
Inläsare: Stefan Rudnicki, Anthony Heald, Simon Templeman

Handling:
Den unge Victor Frankenstein åker till universitetet i Ingolstadt för att studera. Han fastnar för naturvetenskaperna och framför allt för kemin. En sak intresserar honom särskilt mycket - kroppens uppbyggnad och varifrån livets principer utgår. Frankensteins efterforskningar ger resultat. Han upptäcker vad som kan skänka liv åt döda ting och bestämmer sig för att skapa en egen varelse från död materia. När varelsen han sammanfogat av likdelar från olika människor får liv blir Frankenstein så fylld av avsky över vad han skapat att han flyr hals över huvud. När han kommer tillbaka är varelsen borta. Den har begett sig ut i världen för att på egen hand lära känna människorna och deras vanor. Men varelsens hemska utseende gör att den möts med hat och rädslor vart än den vänder sig. Monstrets sökande efter kärlek vänds till ett brinnande hämndbegär, mot mänskligheten och mot sin skapare.

Mina tankar:
Det här är en klassiker jag länge tänkt läsa. De flesta känner ju till Frankenstein och har kanske en idé om vad den handlar om. Men precis som i alla andra klassiker som jag tror jag vet vad de handlar om, blir jag lite överraskad. Dels att den berättas från tre olika perspektiv och mycket av det i brevform. I många klassiker från 1800-talet spelar breven en viktig roll har jag märkt, vilket kanske inte är så märkligt när man tänker efter. I dagens samhälle med snabba korta meddelanden och skype har ju i stort sett brevskrivandet dött ut. Men då var det det enda sättet att hålla kontakt med nära och kära och sättet att uppdatera dem om livet. 

Jag tycker inte särskilt bra om den där Victor Frankenstein, han är rätt hög på sig själv och sina egna ideer. Sen när det inte blir så bra smiter han från konsekvenserna och tycker rätt synd om sig själv. Nu inträffar ju en hel del tragedier runt honom. Vilket gör honom fullständigt handlingsförlamad, så istället för att ta tag i grundproblemet med samma energi som han hade när han gjorde monstret, kryper han ihop till en boll under täcket i stor självömkan.
Då har jag mer sympati för det stackars monstret, iallafall i början, innan han faktiskt blir det monstret han ser ut som. Det är en ganska diskussionsvänlig bok där allt från psykisk sjukdom, fördomar, yta och kvinnors roll kan stötas och blötas. Önskar jag läst denna ihop med någon för att sedan få tala om den.

Sen att vissa bitar inte är helt logiska, som tex allt monstret lär sig på kort tid alldeles ensam, bara genom att observera. Men å andra sidan är det ju inte så logiskt att få liv i en hög med likdelar heller, så det är sånt man får tugga i sig. Att den faktiskt inte är det minsta läskig eller spännande blev också lite av en besvikelse, den lutar mer åt det ångestfyllda och sorgliga hållet. Den är dessutom fylld av ett omständligt språk och berättande som man verkar få vänja sig vid när det gäller lite äldre böcker. Men den här var ändå rätt lätt att ta sig igenom.
Frankenstein var en rätt lättläst och underhållande klassiker.

Uppdatering 10 november 2021: Denna boken höll för en omläsning. Jag måste erkänna att jag hade glömt en del och blev återigen förvånad över hur mycket som tas upp och diskuteras i denna gotiska klassiker. Etik, moral och fördomar diskuteras högljutt och denna gången kommer jag få diskutera boken i bokcirkel.

Betyg: 4/5




Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

1 kommentar: