lördag 26 maj 2018

Robin Hood, Howard Pyle

Titel: Robin Hood
Originaltitel: The Merry Adventures of Robin Hood
Serie: -
Författare: Howard Pyle
Utgivningsår: 1883
Förlag: Rabén&Sjögren
Sidor/tid: 10 timmar 29 minuter
Genre: klassiker, äventyr
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Torsten Wahlund

Handling:
Medeltidens Englands är ett orättvist samhälle. Adel och präster livnär sig på fattiga borgare och bönder. Den grymma sheriffen i Nottingham driver hänsynslöst in skatt och kastar folk i fängelse om de inte kan betala. Men i Sherwoodskogen är det de fredlösa som står för rättvisan, inte de höga herrarna.
Skogens hjälte Robin Hood och hans trogna vän Lille John hamnar i många äventyr. De kämpar med list, skicklighet och humor och firar gärna sina segrar med öl och sång. Men de glömmer aldrig sin uppgift: att stjäla från de rika och ge till de fattiga.

Mina tankar:
Det finns många olika berättelser om Robin Hood och olika författare till dem. Från början är det nog en vandringslegend som berättats och Howard Pyle är en av dem som valde att skriva om Robin.

Robin Hood som idé har alltid lockat mig, ända sedan jag såg Disneys tecknade version. Jag älskar också filmversionen med Kevin Costner som Robin Hood och visst är det något lockande med en kille i Lincolngröna kläder som vet hur man lever friluftsliv och kan roa sig ordentligt, men ändå har en viss moral. 

När man läser kända sagor/klassiker som man vet på ett ungefär vad de handlar om, är det inte alltid säkert att den bilden man har, stämmer så bra med originalet. Man kan lätt bli lite besviken. Men i det här fallet överträffade boken mina förväntningar. Den var lättsam, smårolig och den var fullt med äventyr. "Robin Hoods glada äventyr" alltså, den engelska titeln är väldigt korrekt.

Karaktärerna är kända från olika filmversioner och de har en trevlig jargong i sitt gäng ute i skogen. Mycket handlar om att slåss, skjuta pil och vara störst, bäst och vackrast. Får man en konflikt eller känner sig kränkt slåss man och gör upp om saken för att sedan äta och dricka alkoholhaltiga drycker och sjunga visor tillsammans. Det jag kan störa mig på en aning är upprepa det av Lincolngrönt, som tydligen är gängets signatur för på sina kläder. Det måste vara ett väldigt speciellt tyg då det upprepades så många gånger.

Robin Hood är en lättsam och trevlig bok, full av äventyr och helt i min smak.

Betyg: 5/5Går att köpa på (som ljudbok) cdon.comAdlibris.comBokus.com

2 kommentarer: