tisdag 15 november 2016

The Queen of the Tearling, Erika Johansen

Titel: the Queen of the Tearling
Originaltitel: The Queen of The Tearling
Författare: Erika Johansen
Utgivningsår: 2014
Förlag: Harper Collins US
Sidor/tid: 14 timmar 30 min
Genre: Dystopisk Fantasy
Språk: Engelska


Finns på Storytel
Uppläsare: Katherine KellgrenHandling i korthet:
Kelsea har fått växa upp undangömd från världen, efter att hennes mor drottning Elyssa blivit dödad. Men efter sitt skyddade liv hos sina fosterföräldrar måste hon nu träda fram och kräva sin rätt till tronen. Många är de som vill se henne död, men trots farorna tar hon sitt ansvar för sitt folk på största allvar.

Mina tankar:
Först och främst måste jag berömma uppläsaren av denna boken, Katherine Kellgren. Jag älskar hennes brittiska Engelska och hennes inlevelse i läsningen. Mycket av kontakten med karaktärerna fick jag serverat enbart av att lyssna på hennes olika gestaltningar av dem. Helt underbart! Kommer för första gången att söka böcker, enbart på grund av henne som inläsaren på Storytel.

Detta är första boken i Erika Johansens triologi om "The Tearling". Bok två heter The invasion of the Tearling (2015) och tredje är The fate of The Tearling (2016) i stort sett handlar de om Kelsea och hur hon växer in i rollen som drottning.

Det tog ett litet tag innan jag kom in i boken, men när jag väl var fast var den så svår att släppa. Boken är så spännande, med sina relationer och konspirationer och  Kelsea som var så stark och äkta. Fokus ligger mer på uppbyggandet av tronen och Kelseas arbete med sig själv ihop med sin vaktstyrka, än på romantik och "killar", även om det finns små små hintar av det också. Men framför allt har Kelsea många fiender som vill henne illa. Lönnmördare, hennes morbror som vill ha tronen för sig själv, alla som förlorar på att ha en rättfärdig drottning som hotar deras inkomst och bekväma liv och naturligtvis den mäktiga röda drottningen i Mortmesne. Det finns mycket ondska som hotar att ta över och författaren tar ibland ut svängarna, med tex, traffiking och pedofili för att verkligen visa på hur onda de onda faktiskt är.

Boken känns dystopisk på det viset att den världen som beskrivs verkar härstamma från "vår" värld, men något har hänt och människan har i stort sett gått tillbaks till medeltiden. Men annars har den mer den klassiska fantasystilen, med kungadömen, riddare, svärld och mystiska inslag.

Rekommenderas till:
Gillar man ungdomsfantasy är detta en bok att ge sig på.

Uppdatering 2 April 2019: Boken håller fortfarande och är riktigt bra och inläsaren är definitivt en av de bästa, tyvärr är det en annan inläsare i bok två.

Betyg: 4,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar