onsdag 23 november 2016

The Invasion of the Tearling, Erika Johansen

Titel: The Invasion of the Tearling
Originaltitel: The Invasion of the Tearling
Författare: Erika Johansen
Utgivningsår: 2015
Förlag: Harper Collins US
Sidor/tid: 18 timmar 4 min
Genre: Fantasy, YA, Dystopi
Språk: Engelska


Finns på Storytel
Inläsare: Davina Porter

Handling i korthet:
Kelsea gör sitt bästa för att vara en bra regent i Tearling. Men eftersom hon stoppat slavhandeln till Mortmesne har hon gjort den Röda Drottningen förargad. Nu har Kelsea en stor här som marscherar mot landets gränser och det verkar inte finnas något som kan stoppa dem att invadera Tearling.

Mina tankar:
Detta är andra boken i en triologi om landet Tearling. Första boken heter The Queen of the Tearling (2014) och sista boken heter The Fate of the Tearling (2016)

När jag lyssnade på första boken i serien tyckte jag att det var en sådan fantastisk uppläsare som gjorde så mycket till berättelsen. Jag blev lite besviken när jag upptäckte att det var en helt annan uppläsare till denna uppföljare. Tyvärr tyckte jag inte att Davina Porter gjorde ett lika bra jobb som Katherine Kellgren. Huvudpersonen Kelsea förvandlades från en stark älskvärd karaktär till en gnällig, självisk ungdom. Lite berodde naturligtvis på hur hon utvecklades  i boken, men rösten hon fick av uppläsaren passade inte alls in.

Kelsea förändras verkligen i den här boken och jag gillar inte den utvecklingen och jag hoppas att hon hittar tillbaks till sig själv i sista och avslutande delen. Hennes vaktstyrka låter henne också hållas och sätter inte stopp för hennes nycker, vilket känns konstigt då hennes vakter faktiskt verkade vara ganska vettiga i första boken.

I den här boken får man också reda på mer om historien bakom Tearling och det är invävt på ett finurligt sätt genom hela berättelsen. Från början var det svårt att förstå hur det hela hänger ihop, men det uppdagas ju mer man läser. Vi får möta Lily som lever före "The Crossing" och hon lever ett riktigt tufft liv, även om hon är privilegierad enligt många. Mer vill jag inte berätta om Lily för att inte förstöra läsupplevelsen för ev. läsare.

En hel del saker händer i den här boken som man inte riktigt får svar på, vilket ger riktigt härliga vibbar till avslutningen. Mörkret och ondskan finns fortfarande kvar och vissa scener är ganska detaljerade, så jag skulle inte rekommendera denna till alltför unga läsare.

Omläsning 9 April 2019: Jag stör mig fortfarande på den inläsare som denna boken har och har upptäckt att sista boken ytterligare har en annan uppläsare, får se hur det fungerar. Sen måste jag erkänna att jag inte kom ihåg hur rå boken är emellanåt. Betyget är fortfarande 4/5

Rekommenderas till:
Gillar man böcker som De Utvalda av Kristin Cashore, Glastronen av Sarah J Maas eller liknande kan den här serien vara läsvärd.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar