torsdag 22 september 2016

Gunga åt Söder och Norr - Inlighetens kamp, Anna-Klara Mehlich

Titel: Gunga åt Söder och Norr -Inlighetens kamp
Originaltitel: Gunga åt Söder och Norr -Inlighetens kamp
Författare: Anna-Klara Mehlich
Utgivningsår: 2016
Förlag: Barfotaböcker AB
Sidor/tid: 285
Genre: Barnbok 9-12 år, Fantasy
Språk: Svenska

(Recensionsex. från förlaget. Tack!)


Finns på Storytel
Uppläsare: Anna-Klara Mehlich

Handling i korthet:
Mitt i natten sitter den gamle mannen i gungstolen. Han darrar och flackar med blicken.

- Jag söker Aina, viskar han med låg, pipig röst. Måste träffa henne genast. Innan de hittar och för bort mig

Aina har sommarlov hos sin morfar i byn Solsäter när mannen söker upp henne. Han kommer från Norr där hemska saker sker. De som bor där blir allt mer lika och bryr sig allt mindre om varandra. De som gör motstånd, fångas och förs bort. Aina är den enda som kan stoppa det som sker.

Hon ger sig av på ett farligt uppdrag. Och det är viktigt. Invånarna i Solsäter har också börjat bete sig illa mot varandra. Framförallt mot de två nyinflyttade. (Bokus)

Mina tankar:
Gunga åt Söder och Norr -Inlighetens kamp är den tredje boken om Aina. Bok ett heter Gunga åt Öster - mot tidens härskare (2010) nummer två heter Gunga åt Väster - mot vädrets furste (2013) och bok nummer fyra skall heta Gunga hem igen och planeras komma ut 2017. På http://www.barfotabocker.se finns även lärarhandledningar till böckerna.

Det märks tydligt att boken är skriven för att skapa diskussion och förmedla ett budskap. Hur känns det att inte få vara med? Hur skulle det vara om alla såg likadana ut? Osv. Viktiga ämnen om mångfald, allas lika värde och gyllene regeln tas upp och kan lätt användas som arbetsmaterial i skolan.

Men det är ändå en spännande historia som berättas mitt i allt det viktiga. Upplägget är ungefär samma som bok ett (har inte läst bok två) med Aina som är hos sin morfar och kompisarna Lovisa och Linus. En natt sitter det någon i morfarns gungstol och ber "Aina den enda om hjälp". Sedan får vi följa henne växelvis mellan Norr, Söder och "vår" värld som påverkas av Norr och Söder. Aina är hjälten i historien, och är modig när hon måste, men är inte den stöddiga och kaxiga tjejen som man kanske tror, utan är egentligen ganska lugn och försiktig.

Språket är enkelt och det går lätt att hänga med. (Spoiler framöver) Jag gillar ordet Inlighet som används i boken och är ett motsatsord till ytlighet. Jag gillar också tanken på en spegel som kan visa denna Inlighet, alltså hur man är på insidan. Hur skulle man själv se ut om man tittade i en sådan spegel? Det tål att tänkas på en stund.

Kul och spännande bok med viktigt budskap!

Rekommenderas till:
De som vill ha en bra bok att starta samtal kring fördomar. Eller bara vill ha en bra högläsningsbok.

Betyg: 3,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

onsdag 21 september 2016

The Jewel, Amy Ewing

Titel: The Jewel
Originaltitel: The Jewel
Författare: Amy Ewing
Utgivningsår: 2014
Förlag: Walker books
Sidor/tid: 362/ 10 timmar 12 minuter
Genre: Dystopi, YA
Språk: Engelska




Finns på Storytel
Uppläsare: Erin Spencer eller Laura Kirman


Handling i korthet:
Härstammar man ifrån the Jewel har man allt. Man står högst upp på samhällets topp, man är rik och kunglig. Men Violet som kommer från The Marsh, har blivit upplärd för att bli en surrogat för kungligheterna. Hon skall köpas och bära en kunglighets barn eftersom de själva inte kan skaffa egna barn.

Mina tankar:
Efter att ha köpt den här boken såg jag att den fått många riktigt dåliga recensioner, vilket gjorde att jag skjutit upp läsandet av den. The Jewel är Amy Ewing debutroman och är första boken i en triologi. The White Rose (2015) är nummer två och sista boken The Black Key kommer i oktober i år (2016).

Violet lever i en dystopisk värld där eliten styr och de fattiga har det svårt. I Violets fall tillhör hon någon annan. Hon är en slav vars uppgift är att föda någon annans barn. Hon brottas med sig själv en hel del och hennes högsta önskan är att få vara fri att göra egna val. Hon är vacker, smart och duktig på det hon gör. Vilket innebär att hon är högt eftertraktad på auktionen för surrogater.

Boken innehåller förbjuden kärlek, maktmissbruk,svek och konspirationer, men är inte unik på något sätt. Paralleller kan dras till många populära dystopier såsom tex. Ceremonin av Kiera Cass och Hungerspelen av Suzanne Collins. Men ändå lämnar den ett litet eget avtryck och jag kan inte riktigt förstå varför den fått så många dåliga recensioner. Naturligtvis är boken inget litterärt mästerverk och kommer inte vinna något nobelpris, men den är underhållande och jag fastnar för karaktärer och engageras i orättvisan att inte ha makt över sitt liv och sin kropp. Givetvis är den biten ganska glorifierad och YA-fluffig, men den får mig ändå att tänka till över att alla faktiskt inte är fria att bestämma, tänka eller tycka vad de vill.

Jag var nöjd med läsningen och tänker ganska snart ge mig på resterande delar av serien.

Rekommenderas till:
Fan av The Selectionserien och andra liknande dystopier gillar säkert att läsa om Violet.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

onsdag 14 september 2016

Vilse, Karina Berg Johansson

Titel: Vilse
Originaltitel: Vilse
Författare: Karina Berg Johansson
Utgivningsår: 2016
Förlag: B/Wahlströms
Sidor/tid: 4 timmar 26 minuter
Genre: Thriller, ungdomsböcker
Språk: Svenska





Lyssnat på Storytel
Uppläsare: Anders Blentare



Handling i korthet:
Ett gäng ungdomar skall på konfirmationsläger i fjällen. Efter ett tag kommer några av ungdomarna ifrån gruppen, de går vilse ute i ödemarken. Som om det inte vore illa nog, lurar andra faror än de väntat sig.

Mina tankar:
Vilse är Karina Berg Johanssons tredje ungdomsroman. Framsidan lockar med sin blodröda färg och lovar spänning. Jag kan dra paralleller från boken till boken Flugornas herre, filmen jag vet vad du gjorde förra sommaren och Tvprogrammet Robinsson. En salig blandning av överlevnad, förutsägbarhet och grupptryck.

Redan från början skapas obehagliga vibbar. Den här är berättat på ett sådant sätt att man får delar av ett pussel, små hintar om vad som hänt olika karaktärer, och dessa hjälper till att skapa en spännande ovisshet hos mig som läsare. Men problemet är att jag känner mig lite snuvad på konfekten, för jag får aldrig hela historien. Hur bra min fantasi än är, hade jag faktiskt velat ha lite mer fakta för att verkligen lära känna karaktärerna. Nu blir de mest stereotyper utan djup.

Jag stör mig också på flera av dessa ungdomars förhållande till sex, det har fått alldeles för stor plats och tillför inte något till historien. Annars är gruppdynamiken en del av spänningen. De är verkligen inte schyssta mot varandra och kör med härskartekniker och spelar ut varandra istället för att sammarbeta mot en lösning. Sen den här okända berättarrösten gör det hela till en helt okej Thrillerläsning. Det finns dessutom fyra berättarröster till, vilket egentligen inte är något problem, då jag snabbt urskiljer vem som är vem. Det som förvånar mig är nog att två karaktärer i gruppen inte får några egna röster. Om man ändå skall ha så många, varför inte alla i gruppen?

En enkel och spännande bok som kunde varit riktigt bra om jag hade fått lite mer. Lite mer bakgrund och förståelse för vad som händer och varför det händer.

Rekommenderas till:
Är man sugen på en snabbläst bok som är lite spännande...

Betyg: 2,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

fredag 9 september 2016

TBR-taggen



Såg den här taggen på Vargnatts bokhylla (vet inte var den kommer ifrån från början) och tyckte den var lite rolig och ett bra sätt att gå igenom mina olästa böcker. Måste tillägga att jag försöker att inte ha alltför många olästa böcker hemma. Börjar de byggas på för mycket sätter jag strikt köpstopp på mig själv. Hård men rättvis...

Just nu i "attläsahyllan" står 19 böcker och då är inte de böcker som finns i "Storytelhyllan" medräknade. Sen har det kommit och skall komma ut ett helt gäng böcker nu under hösten som skall köpas också. Men just nu... Finns de här böckerna.




1. Vilken bok har du inte kunnat avsluta?

Jag har inte kunnat avsluta Jeeves klara skivan av Wodehouse. Jag har fått den här boken utav någon som älskar de här böckerna. Den är lite charmig och så, men lite seg och mansgrisaktig... Så jag har läst ca 1/3 och inte kommit mig för att ta upp den igen.









2. Vilken bok har du inte läst än för att du inte har haft tid? 

Jag har planerat att läsa den här serien länge, men inte "fått tid" till det. Nu kommer ju Högt spel av samma författare i oktober och innan dess vill jag ha läst ut första serien. Får se hur det går med det.












3. Vilken bok har du inte läst än för att det är fortsättningen på en serie?


För att det är en fortsättning är väl synd att säga, men Outlanderserien av Diana Gabaldon har så många fortsättningar och de är så tjocka, så man måste ta lite paus emellanåt. Det är nog snart dags för nästa del.












4. Vilken bok har du inte läst än eftersom den är helt ny?


Jag beställde nyligen hela denna The Winner's trilogin av Marie Rutkoski och ser så fram emot att läsa dem. De har fått bra omdömen av flera som brukar gilla samma typ av böcker som jag.












5. Vilken bok har du inte läst än eftersom du har läst en bok av samma författare och den tyckte du inte om?


Blev inte vidare förtjust i Gone Girl av Gillian Flynn, så den här har fått stå tillbaka ett tag. Vet fortfarande inte om jag kommer ge den en chans eller ett nytt hem.













6. Vilken bok har du inte läst än för att du inte riktigt känner för det?


Tror egentligen att jag kommer gilla Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Men varje gång jag skall börja läsa en ny bok, känner jag inte riktigt för denna.













7. Vilken bok har du inte läst än eftersom den är gigantisk?


Det syns inte så tydligt på fotot men sjätte boken i Diana Gabaldons serie är ENORM. 1279 tunna sidor med liten text, det krävs lite engagemang att ge sig på den. Det är tur att jag redan tycker om Clair och Jamie och Dianas sätt att skriva om dem.











8. Vilken bok har du inte läst än för att omslaget lockade och sedan visade det sig att den inte hade så bra recensioner?


Min barndoms inre prinsessa fick mig att köpa denna, sen läste jag om den och det visade sig att den inte fått överdrivet bra recensioner. Men jag tänker ge den en chans ändå... Så småningom.












9. Vilken bok avskräcker dig mest från din olästa hög?


Konstigt nog är det Tusen och en natt. Lång, ålderdomligt språk och en typisk "att läsa i skolan bok" Klassiker har en förmåga att skrämma mig helt enkelt. Det är nog därför jag läst så få. Men jag jobbar på det.
Det var roligt att göra den här tagen, så är någon sugen så ta tag i den och gör den till din.

torsdag 8 september 2016

Mamma är bara lite trött, Sara Beischer

Titel: Mamma är bara lite trött
Originaltitel: Mamma är bara lite trött
Författare: Sara Beischer
Utgivningsår: 2016
Förlag: Lind & Co
Sidor/tid: 7 timmar 7 min
Genre: Samtida
Språk: Svenska






Lyssnat på Storytel

Handling i korthet:
Minna jobbar som lärare, är småbarnsförälder, hustru, vän. Hon är snäll, ställer upp, kämpar, ler, försöker, känner sig otillräcklig, försöker lite till. Tills en dag då allting tar stopp, hon får diagnosen utmattningssyndrom.

Mina tankar:
Sara Beischer har skrivit Jag skall egentligen inte jobba här (2012) och Det finns råttor överallt utom på Antarktis (2013) och nu 2016 har hon kommit ut med den här. Titeln Mamma är bara lite trött lockade mig att läsa mer om boken och när jag såg att den handlade om en mamma och lärare som fått diagnosen utmattningssyndrom var den ett måste att läsa. För er som inte vet är jag en lärare som jobbar i förskolan och fått just diagnosen utmattningssyndrom, vilket i vanligt tal kallas "utbrändhet".

Boken skapade blandade känslor. Dels för att igenkänningsfaktorn är så hög i vissa lägen att det både känns fruktansvärt jobbigt och skönt. Fruktansvärt jobbigt, eftersom jag vet PRECIS hur det känns och jag får gå igenom alltihop igen.  Men det är också skönt att få bekräftat att jag är ju uppenbarligen inte ensam om alla känslor och reaktioner. Man är liksom inte så unik som man tror.

Boken beskriver hur Minnas stress byggs upp under lämningar på dagis, förlåt, förskola, skola, hur hon säger ja, för att det förväntas av henne, trotts att varken tid eller ork finns, jobbet, Vabben, stressen över utseendet och krav på allt som måste göras.
Tills hon är så trött att hon mår illa, inte känner igen sig själv, känner sig misslyckad. Förhållandet påverkas, barnen påverkas, vänskaper påverkas och helt plötsligt skall hon öva på att pausa, arbetsträna och plantera tomater...

Det är så mycket frustration och ångest i den här boken och det är så skickligt beskrivet. Jag bara älskar och hatar varje sida och kan inte sluta lyssna. Jag blir lite besviken på slutet, då jag tycker att den tappar fokus och det blir en annan berättelse. Plus att jag som sitter i samma sits, hade väl hoppats på den där universallösningen som fixar allt och den finns ju inte, utan man måste fundera och börja prioritera själv. Jättesvårt!

Boken är både dråplig och sorglig och fylld med ångestladdade situationer, men så viktig. Jag hoppas att många läser den och funderar över livet vi lever. Bra, snabbläst och relaterbar.

Rekommenderas till:
Personer med samma diagnos och de som helt enkelt vill läsa en bra bok om småbarnsföräldrar i dagens Sverige.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Gunga åt Öster - mot tidens härskare, Anna-Klara Mehlich

Titel: Gunga åt Öster mot tidens härskare
Originaltitel: Gunga åt Öster mot tidens härskare
Författare: Anna-Klara Mehlich
Utgivningsår: 2011
Förlag: Tundell Salmson audio
Sidor/tid: 5 timmar 4 min
Genre: Fantasy, 9-12år
Språk: Svenska





Lyssnat på Storytel

Handling i korthet:
Aina kan inte tro sina ögon. Det är mitt i natten och i gungstolen hos morfar sitter plötsligt en okänd kvinna. Hon gungar fram och tillbaka, och hon släpper inte Aina med blicken. Plötsligt stannar hon.

- Aina, du enda. Vi behöver din hjälp.

Det är början på det äventyr som tar Aina till Öster där hon och den nya vännen Elmi är ödesbestämda att försöka hindra härskaren från att fortsätta missbruka Iluret. Det är den klocka som styr tiden inte bara i Öster, utan också i vår värld.

Den här sommaren i Dalsland blir allt annat än vanlig. Faror finns där man minst anar det, men även vänner i udda skepnader. Aina, som till vardags är rädd för det mesta, utsätts för de svåraste prövningar och står inför hotet om att förlora allt hon håller kärt. (Bokus)

Mina tankar:
Gunga åt Öster är den första av de fristående äventyrsromanerna om Aina. Bok nummer två heter Gunga åt Väster - mot vädrets furste (2013) och trean Gunga åt Söder och Norr - Inlighetens kamp (2016) och om jag förstått det rätt skall det bli en fjärde bok också. På http://www.barfotabocker.se finns även lärarhandledningar till böckerna.

Böckerna tar upp aktuella ämnen som stress, miljö och fördomar och bygger ett problem kring dessa ämnen. Den här första boken är samhällskritisk på så sätt att den handlar om Il-uret. En klocka som får folk att stressa och inte ägna sig åt sina barn. Den måste rättas till och Aina "den enda" är den som kan göra det.

Det är tydligt att boken är skriven för att den vill förmedla något, men det tar inte överhanden så att historien i sig blir lidande. Jag gillar att de använder teckenspråk för att tala tyst med varandra, att det ses som något användbart och bra att kunna. Jag gillar att det är en tjej som är hjälten och trots att hon är lugn och försiktig, är så viktig ändå.

När jag läser/lyssnar reflekterar jag över att man kan dra vissa paralleller mellan denna boken och Astrid Lindgrens Mio min Mio. Likheterna ligger i att det finns ett land som inte alla har tillgång till och ett folk som hamnat i en ond härskares våld. Men också i själva stämningen och spänningen liknar de varandra, men boken står för sig själv och är ingen kopia på något sätt.

Bra, lagom spännande barnbok med relaterbara karaktärer.

Rekommenderas till:
Jag tror att denna boken kan fungera perfekt som högläsningsbok för 8-9 åringar.

Betyg: 3,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

söndag 4 september 2016

Ice like Fire, Sara Raasch

Titel: Ice like Fire
Originaltitel: Ice like Fire
Författare: Sara Raasch
Utgivningsår: 2015
Förlag: Harper Collins
Sidor/tid: 12 timmar 48 min
Genre: Fantasy,YA
Språk: Engelska







Lyssnat på Storytel

Handling i korthet:
Tre månader efter att Vinterns folk blivit befriade från Vårens fångläger, kämpar Meira med sitt nya ansvar att få sitt folk att känna sig säkra. Men skulden till Cordells kung tvingar dem att gräva djupt i sina gruvorna efter skatter. Vad de till slut finner är mer dyrbart och troligtvis farligare än vad någon är villig att medge. Theron ser detta som en möjlighet som måste användas. Meira är rädd för att det skall öppna vägen till en större ondska än de någonsin skådat. Mather hittar sina egna metoder för att skapa trygghet åt Vinter.


Mina tankar:
Det här är andra boken i Sara Raasch fantasytriologi. Snow like Ashes (2014) är första boken, som är hur bra som helst. Frost like Night är sista boken och skall komma ut i september 2016. Jag är fortfarande helt betagen i den här serien och tycker minst lika mycket om denna andra bok som första. Men det är några saker som är lite jobbigt att ta till sig och det är hur de karaktärerna jag älskade i förra boken, utvecklas åt helt olika håll. Jag säger inte att det är helt negativt, men, vad jag irriterar mig på dem emellanåt. Meira är inte alls samma kaxiga, "jag kan"-tjej. Mather blir jättekonstig, surar och är förvirrad och stöder inte alls sin bästa vän som han växt upp med. Theron är nästan för positiv och blåögd och man undrar vad i all värden som har hänt.

Kärlekstriangeln som kändes okej i första boken, blir katastrofal i den här. Den skapar ingen kemi utan bara irritation. Tempot i boken är överlag lite segare och det handlar nu mer om politik än om ren action. Men å andra sidan får vi veta mer om världen och se vad de olika länderna står för, då Meira måste resa runt för att försöka skaffa sig allierade och leta nycklar. Bland annat får vi se hur det är i det dekadenta landet sommar, med sina vinodlingar, bordeller och slavar. Det blir rätt många nya figurer vi får träffa överallt och det är lite svårt att komma ihåg vem som är vem i vilket land.

En del vändningar kommer som jag inte riktigt räknat med, men de är inte heller lika bra som i första boken. Även om jag gillar denna är allting mycket bättre i första. Till och med skurken var mycket ondare och mer distinkt.

På det jag beskriver kan man ju tro att jag inte alls är särskilt förtjust, men det är jag. Boken är verkligen jättebra, men det når inte upp till nivån på "Snow like Ashes", vilket ju inte är helt ovanligt när det gäller uppföljare. Men jag ser med spänning fram emot att få ge mig på sista boken, då jag tror att den kan riktigt riktigt bra.


Rekommenderas till:
Gillar man tex Sarah J Maas böcker "Glastronen" "A Court of Thorns and Roses" eller "Askfödd" av Sabaa Tahir, (ungdomsfantasy) är denna serie väl värd att läsa.

Omläsning Jan -19: Jag tycker inte alls denna är lika bra längre. Max 3/5 i betyg. Jag tycker den är seg och karaktärerna beter sig konstigt och jag är ganska ointresserad. Precis som med första boken kommer jag knappt ihåg något från första gången jag läste och det känns trögt att ta tag i sista boken som jag inte läst än.

Betyg: 4,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads