Nu i Februari 2025 har jag bokbloggat på den här bloggen i 10 år. Det har gett mig mycket glädje under åren och jag hoppas på åtminstone 10 år till. Eftersom det är ett litet jubileum här idag, vad kan passa bättre än att gå tillbaka och lista alla föregående års favoriter.
2015
The Kiss of Deception, Mary E. Pearson. 5/5 Boken som fortfarande är en av mina favoriter och som jag läst om och kan tänka mig att läsa om fler gånger. Det är den perfekta sagostämningen med en prinsessa som rymmer från sitt arrangerade bröllop och sedan jagas både av den försmådde prinsen och en lönnmördare från ett land som vill förhindra pakten mellan de två länderna. En favorit bland favoriterna! Det är inte ofta jag får den typ av läsupplevelse denna boken gav.
In a society steeped in tradition, Princess Lia's life follows a preordained course. As First Daughter, she is expected to have the revered gift of sight - but she doesn't - and she knows her parents are perpetrating a sham when they arrange her marriage to secure an alliance with a neighbouring kingdom - to a prince she has never met.
On the morning of her wedding, Lia flees to a distant village. She settles into a new life, intrigued when two mysterious and handsome strangers arrive - and unaware that one is the jilted prince and the other an assassin sent to kill her. Deception abounds, and Lia finds herself on the brink of unlocking perilous secrets - even as she finds herself falling in love.
2016
Ett hov av dimma och vrede, Sarah J Maas 5/5
Jag läste den på engelska (A Court of Mist and Fury) och älskade den. Det är bok två i en serie som jag har läst tre, fyra böcker i. Jag tappade intresset efter bok tre som inte var lika bra och var alldeles för lång. Jag vet inte om jag hade gillat boken lika mycket idag och jag har funderat på att läsa om bok ett och två för att undersöka den saken, men det har kommit andra böcker i vägen. Då var jag väldigt fascinerad av historien.
Feyre har överlevt Amaranthas strävan att återvända till Vårhovet, men till ett högt pris. Trots att hon besitter högalvernas krafter är hennes hjärta fortfarande mänskligt, och hon kan inte släppa tanken på de fruktansvärda dåd hon utförde för att rädda Tamlins folk.
Inte heller har hon glömt sin förhandling med Rhysand, Natthovets fruktade höglord. Samtidigt som Feyre navigerar genom ett nät av politik, passion och storslagen kraft, vaknar en ännu större ondska till liv en ondska som bara Feyre själv kan stoppa.
Men bara om hon kan hålla sina gåvor i schack och om hon kan läka sin stukade själ. Bara om hon kan bestämma sig för hur hon vill forma sitt liv och framtiden för en värld som har klyvts mitt itu.
2017
Mistborn. Sista Riket, Brandon Sanderson 5/5
Detta var året jag läste Mistborn och föll pladask. Sedan dess har jag läst resten av trilogin och blev rätt besviken på sista boken vilket sätter sitt avtryck även på första boken. Men denna boken är bra och spännande och handlar om en tjej i underläge som kämpar många gånger för sitt liv. Jag har läst om den vilket oftast är ett tecken att jag verkligen gillat boken. Jag är t.o.m citerad på bokens sida hos Modernista, vilket är kul.
I tusen år har aska fallit från himlen, inga blommor har blommat och täta dimmor har gjort nattens mörker fruktat. Det är en värld av lidande där den evige och odödlige Överstehärskaren styr genom ett antal aristokratiska familjer. Vanligt folk är dömda att leva i underkastelse och arbeta som slavar.
Men mitt i all hopplöshet dyker Kelsier upp, en överlevare från de hålor dit Överstehärskaren skickar dem som han dömt till döden. Kelsier har allomantiska förmågor - en rad magiska styrkor som nästan bara aristokratin besitter - och en plan om hämnd och frigörelse.
Samtidigt stryker Vin, en ung tjej som är medlem i ett tjuvgäng, runt på gatorna i huvudstaden. Även hon är allomantiker - men vet inte själv om det förrän Kelsier drar in henne i sina planer.
För att Kelsier och Vin ska lyckas störta Sista riket är det mycket som måste gå i lås. Inte minst måste Vin lära sig att bemästra sina allomantiska krafter...
»Kan mycket väl bli årets favoritbok!« Betyg 5 av 5 - Läsfåtöljens Bokblogg
2018
Truly Devious, Maureen Johnson 5/5 Denna boken ligger mig också varmt om hjärtat. Det är en ungdomsbok som handlar om en tjej som snöat in på ett gammalt ouppklarat mord på en skola. Hon blir antagen till skolan och får forska i mordet på plats för att försöka lösa det. Samtidigt som hon går på skolan och lär känna nya vänner händer det en hel del. Boken är spännande och rolig och väldigt lättläst. Jag har läst om boken och jag har även läst alla andra böcker som hittills kommit ut i serien (5st) och väntar med spänning på bok sex och sju som Goodreads säger skall komma ut så småningom.
Ellingham Academy is a famous private school in Vermont for the brightest thinkers, inventors, and artists. It was founded by Albert Ellingham, an early twentieth century tycoon, who wanted to make a wonderful place full of riddles, twisting pathways, and gardens. “A place,” he said, “where learning is a game.”
Shortly after the school opened, his wife and daughter were kidnapped. The only real clue was a mocking riddle listing methods of murder, signed with the frightening pseudonym “Truly, Devious.” It became one of the great unsolved crimes of American history.
True-crime aficionado Stevie Bell is set to begin her first year at Ellingham Academy, and she has an ambitious plan: She will solve this cold case. That is, she will solve the case when she gets a grip on her demanding new school life and her housemates: the inventor, the novelist, the actor, the artist, and the jokester.
But something strange is happening. Truly Devious makes a surprise return, and death revisits Ellingham Academy. The past has crawled out of its grave. Someone has gotten away with murder.
2019
Näktergalen, Kristin Hannah 5/5 2019 var året jag upptäckte Kristin Hannah. Jag har sedan dess läst allt nytt hon kommit ut med och några äldre böcker och älskat allihop. Böckerna handlar om kvinnors liv under historien och hur de kämpat ofta i motvind. Väldigt känslomässiga böcker som ofta är tunga att läsa med så engagerande. Denna handlar om kvinnor under andra världskriget.
I kärlek upptäcker vi vilka vi vill vara.
I krig förstår vi vilka vi är.
När Vianne Mauriacs man ger sig av till fronten 1939 tror hon att hon är trygg för egen del. Det är otänkbart att nazisterna ska kunna invadera Frankrike.
Men invasionen kommer, och i hennes hus flyttar det in en tysk kapten. Vianne har inget val – om hon vill behålla sitt hem måste hon och dottern dela det med fienden.
Allt eftersom kriget fortsätter blir bristen på mat och pengar akut, och den hotfulla situationen tvingar Vianne till allt större uppoffringar för att skydda sig själv och sin familj.
Samtidigt befinner sig Viannes syster Isabelle i Paris. Hon är en rebellisk artonåring som vägrar acceptera det franska nederlaget. När hon förälskar sig i en partisan dras hon med i motståndsrörelsen. För henne finns inga kompromisser och ingen väg tillbaka.
Kristin Hanna beskriver i Näktergalen kvinnornas krig, den tillvaro på hemmaplan som sällan skildrats. Hennes berättelse om de två systrarna i det ockuperade Frankrike blir en berättelse om styrka och kärlek i en omöjlig tid.
2020
Bergens stjärnor, Jojo Moyes 5/5
Jag minns hur uppslukad jag blev utav denna bok. Den handlar om kvinnor som blir ridande bibliotekarier i ett otillgängligt område i Usa. Det handlar om kvinnor som får kämpa för sin sak och det handlar om vänskap. Det var en minnesvärd läsning.
En hisnande, känslostark berättelse om fem enastående kvinnor och deras resa i Kentuckys bergstrakter.1937. Alice Wright lever ett stillsamt och instängt liv med sina föräldrar i England. Ett frieri från den stilige amerikanen Bennett Van Cleve ger henne hopp om luft under vingarna. Med honom vid sin sida, i exotiska Kentucky, hoppas hon att världen ska öppna sig för henne. Men snart inser Alice att hon är mer instängd än någonsin. Bennett verkar mer intresserad av att träffa sina vänner (utan Alice), och den strängt religiöse svärfadern, ägare till den lokala kolgruvan, anser att en kvinnas plats är i hemmet.
Så när staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier som en del av Eleanor Roosevelts nya satsning på utbildning, anmäler sig Alice entusiastiskt. Kvinnornas ledare, som snart blir Alices främsta allierade, är Margery, den smarta, självständiga dottern till en ökänd brottsling, en kvinna som aldrig bett om en mans tillåtelse för någonting. För familjeflickan Alice är Margery mer uppfriskande och modig än någon annan hon mött, och hon anförtror sig allt mer åt henne allteftersom äktenskapet med Bennett krackelerar.
Kentuckys Ridande Bibliotekarier blir snart kända vida omkring, och deras arbete är minst sagt strapatsrikt. De tampas med beväpnade hembrännare och giftormar, snöiga bergssluttningar och översvämningar. Värst är ändå de män som inte ser med blida ögon på friheten som uppdraget medför. Och vissa män är beredda att gå hur långt som helst för att stoppa dem. Bergens stjärnor är ett klassiskt drama om kvinnlig vänskap, äkta kärlek och passion. Den bygger på verkliga händelser i 1930-talets Kentucky.
2021
Kindred, Octavia E. Butler 2021 var året då jag läste många riktigt bra böcker som har blivit minnesvärda favoriter. Bland annat Stöld av Ann-Helen Laestadius, Four Winds och Wild av Kristin Hannah, Roskoden av Kate Quinn och fler. Men den som hamnade på topp var Kindred eller Tidens länkar som den heter på svenska. Historien om den färgade kvinnan som kastas tillbaka i tiden och till ett plantage kan inte lämna någon oberörd. Den får en att känna och den får en att tänka och reflektera hur vi behandlar varandra.
Tidens länkar (org. Kindred) handlar om Dana, en ung afrikanamerikansk författare, som plötsligt finner sig själv förflyttas mellan sitt hem i Los Angeles, Kalifornien, 1976, och en bomullsplantage i Maryland innan inbördeskriget. Då Danas vistelser i det förflutna blir allt längre, blir den unga kvinnan allt mer intrasslad i plantagens gemenskap. Hon gör svåra val för att överleva slaveriet och för att säkra sitt återvändande till sin egen tid.
Genom en modern svart kvinna, medveten om sitt arv i det samtida amerikanska samhället, utforskar Octavia E. Butler slaveriets dynamik och dilemma. Till skillnad från tidigare litteratur i genren ger hon sina karaktärer en unik historia och utveckling. Hon vänder på invanda föreställningar om kön och etnicitet, och hon problematiserar och nyanserar den tidigare skrivna amerikanska historien. Genom sitt unika berättarperspektiv, där karaktärerna möts bortom tid och rum, lyfter hon fram det undertryckta trauma som slaveriet har skapat i det kollektiva amerikanska minnet.
2022
Den lilla bokhandeln runt hörnet, Jenny Colgan Nu börjar jag att inte riktigt vara överens med mig själv längre. Årets bästa bok har jag skrivit var The Ember blade av Chris Wooding, en bok som jag minns var helt okej att läsa med som jag inte kommer ihåg så mycket av. Då har jag bättre minnen av Amy Snow av Tracy Rees eller den här som ligger mig varmt om hjärtat och som fått mig att läsa fler böcker av Jenny Colgan och som jag älskat.
Nina Redmond älskar böcker och som bibliotekarie får hon göra det hon gillar allra mest matcha rätt bok med rätt person. Men när hennes älskade bibliotek tvingas stänga står hon plötsligt utan jobb och har ingen aning om vad hon ska ta sig till. Men så hittar hon en annons om en charmig liten skåpbil och får en idé: hon ska starta en egen bokhandel, på hjul!
Med all styrka, mod och optimism som hon kan uppbåda och därtill sitt livs samlade besparingar gör Nina sig redo för en nystart i de vackra skotska högländerna. Men verkligheten visar sig vara något helt annat än den verklighet hon gärna drömmer sig bort i. Hon möter en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, till exempel en charmig tågkonduktör och en barsk och fåordig bonde på granngården.
2023
I am still Alive, Kate Alice Marshall Visst var den här boken bra, men den var inte i klass med de böckerna i början på denna listan. Det kommer inte vara en bok jag kommer komma ihåg tio år efter jag läst den och känna att det är en av mina favoriter av favoriterna. En bra spännande bok om en ung tjej som försöker överleva ute i vildmarken.
After: Jess is alone. Her cabin has burned to the ground. She knows if she doesn’t act fast, the cold will kill her before she has time to worry about food. But she is still alive—for now.
Before: Jess hadn’t seen her survivalist, off-the-grid dad in over a decade. But after a car crash killed her mother and left her injured, she was forced to move to his cabin in the remote Canadian wilderness. Just as Jess was beginning to get to know him, a secret from his past paid them a visit, leaving her father dead and Jess stranded.
After: With only her father’s dog for company, Jess must forage and hunt for food, build shelter, and keep herself warm. Some days it feels like the wild is out to destroy her, but she’s stronger than she ever imagined.
2024
Sista sommaren, Eleonore Holmgren Det här är dock en bok jag kommer minnas med värme och kan mycket väl tänka mig att läsa om både en och två gånger. Så mysig bok om vänskap över åldersgränserna och härliga miljöer. Karaktärerna är underbara och jag älskar denna boken.
Sista sommaren är en varm och underhållande roman om ett slumpartat möte, en oväntad vänskap och en oförglömlig sommar.
Adam är utkastad hemifrån och på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus i Stockholms skärgård. Där överraskas han av 86-åriga Britta, en vresig och bestämd dam som mot sina barns vilja har rymt till sitt älskade sommarställe.
Britta låter Adam stanna eftersom hon inser att hon behöver hjälp. Han får betala för mat och uppehälle genom att jobba hårt och följa hennes minsta nyck. Till en början gnisslar det ordentligt mellan dem, men långsamt börjar en vänskap växa fram som kommer att förändra dem båda. Det blir en magisk sommar – en av de bästa i Brittas liv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar