tisdag 17 december 2024

Tisdagstrion - V. 51: Tomtar och andra väsen i nordisk folktro

 


Sista Tisdagstrion för i år verkar det som och bara några dagar kvar till lite efterlängtad ledighet. Robert på Mina skrivna ord har idag satt temat: Tomtar och andra väsen i nordisk folktro

Så mycket tomtar blir det dock inte här idag, det blir mest annat oknytt.

Staden under berget, Susanne Trydal, Daniel Åhlin
En bok som jag verkligen gillade är Hallahem, staden under berget som är första boken i en trilogi. En riktigt härlig sådan som handlar om bortbytingar och hur deras liv flätas samman. Nu är det många år sedan jag läste den men minns fortfarande den härliga känslan jag hade när jag läste.

Tänk om du en dag fick veta att hela ditt liv varit en lögn, att du egentligen tillhör en annan värld. En värld där det finns troll, vittror och magiska väsen. Det är precis vad som händer i detta spännande äventyr, som tar ett nytt grepp på vad som gömmer sig i svenska skogar och berg. Här blandas myten om bortbytingar med urban fantasy.

I Hallahem, en hemlig stad belägen djupt under ett berg, lever tolvåriga Torun som tillhör Vitterfolket. En dag råkar Torun och hennes bästa vän Auda höra något som inte var ämnat för deras öron. Hallahem hotas av människorna, men någonstans finns en flicka som kan hjälpa dem att rädda staden. Men vem är hon, och varför är hon så viktig?

Tilda lever i människornas värld, men känner sig annorlunda. När ödet för henne samman med Torun ställs de tillsammans inför svåra prövningar, och snart vilar hela Hallahems framtid på deras axlar. Ju mer de får veta om varandra och sitt ursprung, desto mer blir de varse om att sanningar kan göra mer ont än lögner.

John Bauers förtrollade sagovärld
Trots att jag alltid varit så fascinerad av John Bauer och äger flera böcker med hans bilder och sagor har jag aldrig varit på Museet i Jönköping som har en utställning om honom. Något jag måste göra en dag. Runt Jönköping finns även en vandringsled med hans namn och någon båttur på en kanal som jag varit lite sugen på, vet dock inte hur mycket dessa saker egentligen har med honom att göra.

Alla har vi sett bilden med den lilla prinsessan Tuvstarr som tittar ner i en skogstjärns mörka vatten. Och den mäktiga skogen, där bergtrollen bor, har blivit sinnebilden för en svensk sagoskog. Vi känner igen John Bauers vackra, mystiska och suggestiva bilder.

Det är nu mer än hundra år sedan konstnären John Bauer (1882-1918) debuterade som illustratör till sagoböckerna "Bland tomtar och troll". Han blev snabbt en älskad konstnär och räknas än idag som en av våra största svenska sagoillustratörer. Denna vackra presentutgåva innehåller ett urval av Bauers allra bästa. Här återfinns de klassiska sagorna av dåtidens främsta berättare som Jeanna Oterdahl, Elsa Beskow med flera. Boken lämpar sig bra för högläsning och är rikt illustrerad med helsidesbilder i färg.

JOHN BAUERS egen saga blev tyvärr alldeles för kort. John Bauer, med hustru och treårig son, omkom när ångbåten Per Brahe gick till botten en stormig natt på Vättern 1918.

Sunnanäng, Astrid Lindgren
Först hade jag tänkt ha med Ronja Rövardotter eftersom det är min favorit bland Lindgrens berättelser och full av oknytt, men alla har ju koll på den.
Astrid Lindgren har ju ofta med gamla folktroväsen i sina berättelser så det finns ju en del annat att ta av där och det blev det den här, en samling småberättelser. Bland annat "Tu tu tu" där farfar sitter med Stina Maria i slänten och berättar om "Huldran som kammar sitt hår med guldkam och är ihålig i ryggen, om älvorna som man får akta sig för att komma nära... om Näcken som spelar i mörka ån och trollen som tassar i mörka skogen och om de underjordiska..." 

"För länge sen, i fattigdomens dagar …" Så börjar var och en av de vackra sagorna i denna bok. Det är "Sunnanäng" som berättar om de två små syskonen Anna och Mattias som blev ensamma i världen och fick slita ont hos bonden i Myra. Det är "Spelar min lind, sjunger min näktergal?" där det lilla fattighjonet Malin längtar så intensivt efter något vackert och roligt i Norkas fattigstuga att en lind växer upp ur en vanlig ärt. Det är "Tu tu tu!" där Stina Maria blir fånge hos de underjordiska sedan vargen rivit alla får för det fattiga folket i Karpela by. Och det är "Junker Nils av Eka", en hjältesaga där trohet och mod visar sig vara egenskaper som övervinner till och med döden.

Sunnanäng innehåller några av Astrid Lindgrens allra skönaste och sorgligaste sagor.

14 kommentarer:

  1. Sunnanäng är så vacker och John Bauers förtrollade sagovärld likaså
    Maria bokologen

    SvaraRadera
  2. John Bauers förtrollade sagovärld har jag också i min trio. Hans bilder betydde så mycket för mig när jag var barn.

    SvaraRadera
  3. Hanneles bokparadis17 december 2024 kl. 09:22

    Oknytt skulle jag vilja se, intressanta böcker.

    SvaraRadera
  4. Svar
    1. Den innehåller verkligen fina små sagor.

      Radera
  5. Oj vad nyfiken jag blev på dina böcker!

    SvaraRadera
  6. John Bauer har jag alltid gillat. jag är uppvuxen i John Bauer - skog

    SvaraRadera
  7. Sunnanäng har jag läst och eventuellt Bauers bok.

    SvaraRadera