söndag 8 augusti 2021

10 Books Challenge

Jag letade efter roliga booktags och ramlade över denna hos zezeewithbooks och tänkte att jag ville göra den.

Reglerna lyder som följer:
Lista 10 böcker som har fastnat hos dig på något sätt.
Låt det inte ta mer än några minuter och övertänk inte.
Det behöver inte bli "rätt" böcker eller fantastisk litteratur, bara de som lämnat ett avtryck på något sätt.

En bok som fick mig att tänka:

Kindred, Octavia E. Butler

Det var helt nyligen jag läste denna. Boken är en sci-fi om Dana, en svart kvinna i modern tid, som kastas tillbaka i tid och hamnar på ett plantage i Amerikanska södern. Hon åker fram och tillbaka i tid och hon vet aldrig hur länge hon får vara kvar där hon är. Man får genom henne se och uppleva hur människor har svårt att se och behandla varandra som medmänniskor.  


En bok som överraskade mig:

Stöld, Ann-Helen Laestadius

Visst var jag lite hypad på den här boken, ändå lyckades den överraska mig med hur bra jag tyckte den var och hur mycket nytt jag samtidigt fick lära mig.


En bok som gjorde mig glad:

The Cruel Prince, Holly Black

Den här boken fick mig inte att skratta, inte för ett ögonblick. Men den gjorde mig lycklig på så sätt att jag slukade den med hull och hår. En historia, som om man så bara analyserar den lite lätt, har en hel del brister. Men vad rolig att läsa och få vara med om. Uppenbarligen gillar jag sånt här ibland. Feer som brutalt mobbar människor. Människor som kämpar för sin överlevnad i feernas värld. Samt en mängd intriger och svek. Väldigt underhållande!


En bok som gjorde mig ledsen:

The Four winds, Kristin Hannah

Kristin Hannahs böcker påverkar mig. Hon har ett sätt att berätta som gör att jag känner det på djupet. I den här boken (som snart kommer ut på svenska) är det en familj som lever ett hårt och tufft liv och en mamma som ger upp allt för sina barn. Det är klart man påverkas.


En bok som gjorde mig nostalgisk:

Bröderna Lejonhjärta, Astrid Lindgren

Jag tror det är få böcker som kan få mig att känna så mycket nostalgi som Astrid Lindgrens böcker. Den senaste jag läste om, var Bröderna Lejonhjärta.


En bok som jag har hatkärlek till:

Twilight, Stephanie Meyer

Behövs det en förklaring till den här? Det är en riktigt dålig bok om ett riktigt dåligt förhållande. Men precis som med The Cruel Prince här ovan, så är det något med denna typen av böcker som lockar.

En bok som jag läst om flest gånger:

Divergent, Veronica Roth

Jag vet inte om just Divergent blivit omläst flest gånger, men många gånger har det blivit och jag undrar om det inte är dags snart igen. Favoritböcker är till för att upplevas om och om igen.

En bok som fick mig att vilja resa:

Roskoden, Kate Quinn

Här får vi vara med om en stycke historia där kvinnor var med och gjorde skillnad. De löste koder under andra världskriget, på den mystiska lantliga gården Bletchley Park, som finns på riktigt. Det hade varit roligt att resa dit och se hur det ser ut. Gården är öppen för besökare och jag hade tyckt det varit spännande att åka dit.


En bok som fick mig att verkligen känna (gave me all the feels):

Truly Devious, Maureen Johnson

Ett internat, med specialinriktade elever långt uppe i bergen, långt ute i skogen. Det händer mystiska saker samtidigt som eleverna jobbar med sina projekt. Helt min stil. Lagom spänning och mystik, samt vänskap, natur och så lite attraktion på det.

En bok jag önskar att jag inte hade läst:

Min mörka Vanessa, Kate Elizabeth Russell

Varför läsa om hur en tonåring groomas av en äldre lärare och varför läsa om deras detaljerade sexscener??? Förstår inte varför denna boken fått sådan spridning. Ämnet är viktigt, men vem vill läsa om sex mellan en äldre man och ett barn. Jag mådde illa av den här boken. Det kunde berättats på ett annat sätt. Jag förstår inte syftet med sexscenerna. Jag borde aldrig ha läst den! 

Gör gärna denna tag också. Den var riktigt rolig att göra.

4 kommentarer:

  1. Åh det här var en rolig tagg! Den lånar jag för att göra framöver :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag. Det skall bli spännande att se dina svar.

      Radera
  2. Tack för boktips! Nu blev jag påmind om att jag tidigare tänkt läsa The Cruel Prince och nu ska jag göra slag i saken och reservera den på biblioteket! Truly Devious låter också som en bok i min smak.

    SvaraRadera