söndag 24 september 2017

Anne på Grönkulla, L.M Montgomery

Titel: Anne på Grönkulla
Originaltitel: Anne of Green Gables
Serie: Anne of Green Gables #1
Författare: L.M Montgomery
Utgivningsår: 1908
Förlag: Saga Egmont
Sidor/tid: 10 timmar 44 minuter
Genre: Klassiker
Språk: Svenska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Lisa Carlhed

Handling:
Av misstag skickas 11-åriga, föräldralösa Anne till de medelålders syskonen Cuthbert. Den rödhåriga, fräkniga Anne är intelligent och fantasifull, men har ett minst sagt häftigt humör. Hon menar att syskonen är hennes "besläktade själar", och efter mycket övertalning låter de henne stanna.

Det blir början på den klassiska berättelsen om Annes äventyr i den lilla staden Avonlea på Prins Edwards ö. Hon är full av glädje och påhitt, men alla i Avonlea är inte redo för yrvädret Anne. Som tur är har hon sin bästa vän Diana, sina böcker och sina drömmar. (Bokus)


Mina tankar:
Boken behöver nog egentligen ingen närmare presentation, då den är en klassiker och älskad av många.

Jag kan inte minnas att jag läst Anne på Grönkulla förut, men jag har sett serien ett flertal gånger, dock inte den nya. Den serien har varit en favorit sedan första gången jag såg den. Den rödhåriga lilla flickan som hamnade fel hos det äldre paret på Prince Edwards ö. Har många gånger tänk att dit borde man åka, för att få känna sig som Anne. Anne som lever i sin drömvärld och med många citerbara tankar.

Kunde boken mäta sig med filmatiseringen? Naturligtvis! Nu är filmatiseringens karaktärer så befästa hos mig att det är dem jag ser när jag lyssnar, men serien håller sig ovanligt nära boken, så det var inga som helst problem.

Underbara miljöer, charmiga karaktärer, tokiga upptåg och en högtravande Anne. En helt fantastisk bok som jag borde läst för länge sedan och som borde stå i min bokhylla.

Summering:
Charmerande, underhållande och underbar läsning!

Rekommenderas till:
Alla

Betyg: 5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.com (ljudbok), Bokus.com (ljudbok)
Läs om boken på goodreads

2 kommentarer:

  1. Måste verkligen läsa den här någon gång! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Det rekommenderas! Inte så mycket skräck eller spänning. Men väldigt stämningsfull.

      Radera