måndag 10 juli 2017

The Sign of Four, Sir Arthur Conan Doyle

Titel: The Sign of Four
Originaltitel: The Sign of Four
Serie: Sherlock Holmes #2
Författare: Sir Arthur Conan Doyle
Utgivningsår: 1890
Förlag: Tantor Media
Sidor/tid: 5 timmar 5 minuter
Genre: Brittisk deckare, klassiker
Språk: Engelska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Simon Prebble


Handling:
Som skarpsinnig vägledare får vi följa med Sherlock Holmes och hans vän Dr Watson på våldsamma nattliga jakter. Handlingen utspelar sig i London vid förra sekelskiftet, på den tiden när det fortfarande fanns gigantiska gömda skatter som vaktades av mystiska figurer och där undersköna damers heder måste försvaras. Holmes löser på sitt oefterhärmliga sätt det komplicerade fallet med den fantastiska Agraskatten.
(Fritt från Bokus)

Mina tankar:
Detta är den andra boken om Sherlock Holmes (recension på a Study in Scarlet hittar du HÄR). Arthur föddes 1859 och dog 1930 och var från början läkare. Det blev totalt ett 60-tal noveller och fyra romaner om Sherlock Holmes. 

Jag måste erkänna att jag var lite smått distraherad under ett flertal tillfällen jag lyssnade på den här boken. Längre bilresor med familjen, sjukdom var saker som gjorde att den inte fick riktigt det fokus den förtjänar. Detta kan vara en anledning till att jag inte tyckte lika mycket om the Sign of Four som a Study in Scarlet. 

Boken är naturligtvis full av fördomar om bl.a. kvinnor och människor från olika delar av världen. Många av Sherlocks slutsatser verkar bygga på dessa fördomar. Med det sagt är det ändå den intressanta karaktären som löser fall så självklara för honom, men ingen annan. Här tar han dessutom droger eftersom han är så uttråkad, inte lika intressant. 

Fallet var inte så spännande och intrikat och det var lätt att tappa fokus. Jag gillar däremot biten där den skyldige får berätta sin historia om varför det blev som det blev. Det blir som en historia i historien.

Men nu blir det ett uppehåll i Sherlockböcker ett tag för mig. Intresset svalnade lite i och med denna bok.

Summering: 
Inte lika intressant som första boken.

Rekommenderas till:

 De som uppskattar Brittiska deckare.
Betyg: 3,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar