onsdag 5 juli 2017

A Study in Scarlet, Arthur Conan Doyle

Titel: A Study in Scarlet
Originaltitel: A Study in Scarlet
Serie: Sherlock Holmes
Författare: Sir Arthur Conan Doyle
Utgivningsår: 1887
Förlag: Tantor media
Sidor/tid: 5 timmar 17 minuter
Genre: Brittisk deckare, klassiker
Språk: Engelska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Simon Prebble


Handling:
Det är i denna bok doktor Watson och Sherlock Holmes lär känna varandra och Sherlock Holmes-figuren introduceras för världen. Doktor Watson har varit militärläkare och sårats i kriget i Afghanistan och återvänt till London. Eftersom han har ont om pengar söker han efter någon att dela lägenhet med och träffar Sherlock Holmes. De flyttar in tillsammans på den berömda adressen Baker Street 221 B. Strax startar en spännande mordgåta som ger briljanta prov på Sherlock Holmes skarpsinne. Doktor Watson är berättaren, krönikören, som åtagit sig att korrekt förmedla det spännande händelseförloppet till läsaren. (Bokus)

Mina tankar:
Det här är första boken om Sherlock Holmes. Sherlock är en figur som jag gillar väldigt mycket, framför allt när han skapas av Benedict Cumberbatch, så varför har jag inte läst några böcker om honom förut? Nu kände jag att det var dags att ta tag i det problemet. Men skulle jag ta den på svenska eller engelska? Till slut kände jag att rätt känsla infinner sig nog bäst på originalspråk.

Boken ger mig verkligen den stillsamma klassiska brittiska kriminalromanskänslan jag hoppats på. Jag uppskattar sättet den är skriven på även om jag ibland inte hänger med i svängarna. Det är mycket detaljer, mycket mystik kring Sherlock för alla utom honom själv. Att en upplösning av ett fall får en helt egen historia som är minst lika spännande gör mig lite förvånad, men jag klagar inte, den engagerar och passar till slut in i berättelsen. 

Det är helt enkelt underhållande att läsa om udda, om än välkända figurer med brittiska övertoner.

Summering: Lätt att ta till sig, snabbläst, med en skön stämning.

Rekommenderas till:

Gillar man brittiska deckare, så måste man nästa pröva åtminstone en Sherlock Holmesbok.

Betyg: 4,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

1 kommentar: