torsdag 5 oktober 2023

Fem tips på böcker med: Spännande koncept


Idag har jag tips på fem böcker som har ett spännande koncept. Något i boken har jag känt varit lite annorlunda gentemot andra böcker jag läst. Annorlunda på ett bra sätt och som fått mig att komma ihåg dem.

De sju morden på Evelyn Hardcastle, Stuart Turton
Här får någon uppleva samma dag i olika kroppar för att förhoppningsvis kunna lösa mordet på Evelyn Hardcastle. Det blir nästan ett litet stängdarummetmysterie och det är så spännande att vara med och få nya pusselbitar till vad som hänt. Ett mycket spännande grepp och en mycket läsvärd bok.

På det ensligt belägna lantgodset Blackheath har tiden hakat upp sig. Gång på gång upprepas här en och samma dag dagen då släkten Hardcastle med vänner samlas till maskeradbal och då någon mördar dottern Evelyn, nyss hemkommen efter nitton år i Frankrike.
Kväll efter kväll går hon samma öde till mötes och varje gång kommer Aiden Bishop för sent för att rädda henne. Det enda sättet att bryta cirkeln är att besvara den gäckande frågan: Vem mördade Evelyn Hardcastle?
Problemet är att varje gång dagen börjar om på nytt vaknar Aiden upp i en ny kropp, som någon av dem som var på plats under mordkvällen. Han har bara ytterst vaga begrepp om vem han själv är men en sak blir snart mycket tydlig: någon är fast besluten att hålla honom kvar på Blackheath för evigt.

Kindred (på svenska: Tidens länkar) Octavia E. Butler
Tänk dig att vara en färgad kvinna i dagens samhälle (eller ja, 1976) och plötsligt kastas tillbaka i historien till slaveriets tid, det är vad som händer i den här boken. Huvudkaraktären kastas fram och tillbaka i tiden till en och samma gård och får se och uppleva slaveriet på nära håll. En otroligt bra och tankeväckande bok som jag inte kunde släppa. Spännande, engagerande och så läsvärd.

Tidens länkar (org. Kindred) handlar om Dana, en ung afrikanamerikansk författare, som plötsligt finner sig själv förflyttas mellan sitt hem i Los Angeles, Kalifornien, 1976, och en bomullsplantage i Maryland innan inbördeskriget. Då Danas vistelser i det förflutna blir allt längre, blir den unga kvinnan allt mer intrasslad i plantagens gemenskap. Hon gör svåra val för att överleva slaveriet och för att säkra sitt återvändande till sin egen tid.


Illuminae, Amy Kaufman & Jay Kristoff
Den här boken syntes överallt ett tag, men har försvunnit från radarn lite, kanske för att bok två och tre inte levde upp till ettans nivå. Det här är en sci-fi som man inte bör lyssna på som ljudbok då hela boken består av filer (the illuminae files). Det är dokumentationer över ett övergrepp som hänt en planet långt borta och det är just att få ihop en historia via en mängd dokument som gör denna bok/serie speciell.

Kady thought breaking up with Ezra was the worst thing she'd ever been through. That was before her planet was invaded. Now, with enemy fire raining down on them, Kady and Ezra are forced to fight their way onto one of the evacuating craft, with an enemy warship in hot pursuit.

But the warship could be the least of their problems. A deadly plague has broken out and is mutating, with terrifying results; the fleet's AI, which should be protecting them, may actually be their biggest threat; and nobody in charge will say what's really going on. As Kady plunges into a web of data hacking to get to the truth, it's clear only one person can help her bring it all to light: Ezra.

Told through a fascinating dossier of hacked documents--including emails, schematics, military files, IMs, medical reports, interviews, and more--Illuminae is the first book in a heart-stopping, high-octane trilogy about lives interrupted, the price of truth, and the courage of everyday heroes.

Midnattsbiblioteket, Matt Haig
Detta är inte en av mina favoritböcker kan jag väl erkänna på en gång. Matt Haig verkar vara väldigt filosofiskt lagd vilket återspeglas i hans böcker. Jag är inte filosofiskt lagd och vill heller inte ha filosofiska böcker. MEN, den här boken hade en kul ide. Där huvudkaraktären, genom midnattsbiblioteket, kan gå igenom val hon gjort i sitt liv och se vad som hade hänt om hon hade valt annorlunda.

Någonstans mellan liv och död finns ett bibliotek 

När Nora Seed hamnar i Midnattsbiblioteket får hon en ny chans att göra om saker i sitt liv. Ett liv som hittills varit fyllt av besvikelser. Det känns som om Nora har svikit alla i sin närhet, inklusive sig själv. Men nu ska det bli ändring på det.   Böckerna i Midnattsbiblioteket får Nora att leva om sitt liv. Med lite hjälp från en gammal vän kan hon ta bort alla händelser hon ångrat i jakten på sitt perfekta liv. Men det blir inte alltid som hon drömt om utan hennes val försätter henne, och själva Midnattsbiblioteket, i fara. Innan tiden rinner ut för Nora måste hon hitta svaret på frågan: Vilket är det bästa sättet att få ett lyckligt liv? 

Animal Farm (på svenska: Djurens gård), George Orwell
Politiska böcker är väl egentligen inte så mycket min grej heller såvida de inte är i form av fantasyböcker. Här är dock en klassisk politisk satir om när djuren på en gård startar upplopp och skapar hierarkier och försöker ta makten. En riktigt träffande och intressant klassiker med ett kul grepp. Jag tyckte mycket mer om den här än om 1984 av samma författare.

I den starkt genomskådande och satiriska berättelsen om Djurens gård kulminerar George Orwells besvikelse över kommunismen. Djuren på Herrgården har fått nog av människornas övergrepp. De gör uppror och grundar en ny filosofi som de kallar animalismen. De sjunger sin egen kampsång, O, Englands djur, och arbetar och trivs med sin nya tillvaro. Men smygande, nästan omärkligt, förändras deras förhållanden. En av de ledande grisarna, Napoleon, bildar alltmer en sann diktators egenskaper.

1 kommentar:

  1. Har läst och gillat alla utom Animal Farm, den är fortfarande oläst :)

    SvaraRadera