fredag 14 augusti 2015

Järnprovet, Holly Black & Cassandra ClareTitel: Järnprovet
Originaltitel: The Iron Trial
Författare: Holly Black & Cassandra Clare
Utgivningsår: 2014
Förlag: Bonnier Carlsen
Sidor: 385
Genre: Fantasy, barn och ungdom
Språk: Svenska

Handling i korthet:
Callum Hunts pappa har alltid varnat honom för magi. Han har satt upp tre enkla regler:
1. Lita aldrig på en trollkarl 
2. Lyckas aldrig med en uppgift som en trollkarl ger dig 
3. Låt aldrig en trollkarl ta dig med till Magisteriet. 
Och nu är Call på väg att bryta alla tre.
När Call blir kallad till inträdesprovet till Magisteriet, skolan för magiker, gör han sitt yttersta för att misslyckas. Han bränner upp papper, gör sönder utrustning och är otrevlig - allt för att bli utkastad så fort som möjligt. Men vad gör det när han blir utvald ändå? Och är verkligen Magisteriet så illa som hans pappa alltid har fått honom att tro? Call kommer snart att upptäcka att allt inte är vad det ser ut att vara och att den största prövningen ännu ligger framför honom ... (Från Bokus.com )

Mina tankar:
Det här var en snabb lätt och rolig läsning. Tankarna dras åt Harry Potter, då det handlar om en pojk som utses till att få gå på trollkarlsskolan, och precis som i H.P. är det är en konflikt mellan onda och goda krafter. Men Cassandra Clare är en mästare på att skriva intriger och tvista till handlingen så att det inte alltid blir som man förväntat. Boken är spännande och engagerande, skriven för yngre, men helt OK läsning även för äldre. Jag gillar det att man inte riktigt kan lita på någon. Vem är ond? Vem är god? Callum pappa säger en sak, lärarna säger en. Hans mammas sista ord när hon dog var "döda barnet", menade hon sitt eget barn och varför?
I samma slag som Callums mamma dog blev Callum, som var bäbis, skadad i sitt ben, vilket gör att han har ont och har svårt att gå och har alltid varit längst ner i rangordningen bland barnen, detta hjälper till att skapa hans karaktär på ett intressant sätt.

Rekommenderas till:
De barn som gillar Fantasy och Harry Potter, och inte är för känsliga för spänning. Även äldre som vill han en enkel, snabb läsning i trollkarlsmiljö.

Betyg: 3,5/5

Går att köpa på cdon.comAdLibris.comBokus.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar