måndag 7 april 2025

DNF-böcker Jan-Mars

 Idag blir det en liten lista på böcker som jag inte kom igenom under årets tre första månader.

Men hur som helst, John Cleese
Det här är en bok jag varit lite nyfiken på, men biografier är egentligen inte för mig. Jag köpte den på en loppis och gav den ett seriöst försök, men till slut gick det inte längre, jag var tvungen att avsluta då jag drog mig för att plocka upp den, men jag kom iallafall halvvägs genom boken.

Candid and brilliantly funny, this is the story of how a tall, shy youth from Weston-super-Mare went on to become a self-confessed legend. En route, John Cleese describes his nerve-racking first public appearance, at St Peter’s Preparatory School at the age of eight and five-sixths; his endlessly peripatetic home life with parents who seemed incapable of staying in any house for longer than six months; his first experiences in the world of work as a teacher who knew nothing about the subjects he was expected to teach; his hamster-owning days at Cambridge; and his first encounter with the man who would be his writing partner for over two decades, Graham Chapman. And so on to his dizzying ascent via scriptwriting for Peter Sellers, David Frost, Marty Feldman, and others to the heights of Monty Python.

Punctuated from time to time with John Cleese’s thoughts on topics as diverse as the nature of comedy, the relative merits of cricket and waterskiing, and the importance of knowing the dates of all the kings and queens of England, this is a masterly performance by a former schoolmaster.


En halv gul sol, Chimamanda Ngozi Adichie
Det här är säkert en läsvärd bok, men inte en bok i en genre som jag så ofta söker mig till. Den var intressant till viss del, men eftersom jag redan hade svårt med läsningen var jag tvungen att ge upp denna bok för att inte hamna i en så djup läs-svacka att jag inte skulle läsa alls. Sen blev jag irriterad över alla potensproblem och onödig sexuella handlingar och tankar som inte gjorde något för storyn, iallafall inte så långt jag kom vilket även här var ungefär halvvägs.

Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan bli. Olanna har ärvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig till vän med alla. Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i sin välbeställda faders fotspår och bli affärskvinna. Hon möter engelsmannen Richard som blir blixtförälskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick på att bilda familj till skillnad från Olanna som flyttar ihop med sin stora kärlek, Odenigbo och får en dotter, Baby.     

Hos Odenigbo möter vi också hans unge tjänare Ugwu, en fattig pojke från landet som i ung ålder visar att han har huvudet på skaft och behandlas som en i familjen.     

Men det är svåra tider i Nigeria även för de privilegierade och när kriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvärda händelser som sliter sönder deras liv. Hem och familj splittras, Ugwu blir tillfångatagen och tvingad att gå ut i strid, Olanna och Richard söker tröst hos varandra och ideal och lojalitet testas och förskjuts för alltid.

Alfabethuset, Jussi Adler-Olsen
Denna bok är skriven av samma författare som skrivit en av mina favoritkriminalserier, avdelning Q. Så jag har ju gillat många av hans böcker förut och tänkte att den här boken kan säkert vara bra att läsa under en lässvacka. Jag skulle säkert kunna gilla denna, men jag behövde en bok att komma in i snabbt och dras med i och detta var inte en sådan bok, tyvärr. Krig och elände verkade inte som ett bra grepp för att få mig att läsa just nu. Ca 10% in i boken kom jag.

Två engelska piloter skjuts ner och hamnar bakom fiendens linjer under andra världskriget. Om de tas tillfånga kommer de att avrättas som spioner. Så de tar sig ombord på ett tåg reserverat för sårade SS-män på väg hem från östfronten, för att kunna fly senare. I stället hamnar de i Alfabethuset, ett sinnessjukhus långt bort från fronten, där de är tvungna att byta identitet för att inte bli avslöjade. Men är piloterna James och Bryan de enda som spelar? Och hur länge kan man simulera sinnessjukdom utan att bli galen på riktigt? Alfabethuset utspelar sig på två tidsplan, i fyrtiotalets Nazityskland och i sjuttiotalets England och Västtyskland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar