tisdag 27 oktober 2015

De underkända, Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt

Lyssnat på Storytel

Titel: De underkända
Originaltitel: De underkända
Författare: Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Utgivningsår: 2015
Förlag: Norstedts
Sidor: ?
Genre: Kriminalroman
Språk: Svenska

Handling i korthet:
Det är sommarlov och en rektor i Ulricehamn hittar en dokusåpakändis bunden i ett klassrum med en dumstrut på huvudet och ett flersidigt frågeformulär häftat vid kroppen. Riksmord blir inkopplat, då det visat sig att det finns ett liknande mord i Skåne. Ursula, Vanja, Billy, Torkel och Sebastian jobbar för att lösa morden av en seriemördare som är fixerad vid kunskap, men de ligger hela tiden steget efter.

Mina tankar:
Den här boken köpte jag på bokmässan, men efter en resa till Bohuslän valde nog boken att stanna kvar där, så det blev att lyssna på den via Storytel istället.

Jag gillar ju de här böckerna om Sebastian Bergman och har följt dem sedan de kom ut. Jag uppskattar sättet de är skrivna på, att det inte bara fokuseras på kriminalfallet utan att vi även får följa delar av huvudpersonernas trassliga liv. Men framförallt älskar jag att läsa om Sebastian Bergman, en riktig skitstövel rent ut sagt och ju sämre han beter sig, desto roligare blir det att läsa om honom. Jag älskar när han manipulerar andra bara för att han kan. Min känsla är att det tonats ner ju fler böcker som kommit ut, då han har en relation som han är rädd om. Men så kommer det tex. ett förhör där hans skitstövelspotential får blomma ut fullständigt och det är en ren fröjd att läsa.

Det är också något med tonen i berättandet som tilltalar mig, en självsäker nonchalans. Även sättet att pyttsa in lite extra information i ett stycke, utan att det stör rytmen i läsandet.

Kriminalhistorien i sig är lite lagom spännande och väl uppbyggd. Mördarens tankar om att inte "riktig" kunskap räknas längre och hans irritation över "ytligheten" på TV, internet och i tidningar känns trovärdig.

Gillar man de förra böckerna om Sebastian Bergman kommer man förmodligen gilla denna också. Jag tyckte faktiskt denna var snäppet bättre än de två senaste och kommer med spänning vänta på nästa då det hela avslutades med en cliffhanger i vanlig ordning.

Rekommenderas till:
Sebastian Bergman fans. De som gillar att läsa kriminalromaner eller att läsa om någon som beter sig som en skitstövel.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

torsdag 22 oktober 2015

Lola och Pojken i huset bredvid, Stephanie Perkins

Lyssnat på Storytel


Titel: Lola och Pojken i huset bredvid
Originaltitel: Lola and The Boy next door
Författare: Stephanie Perkins
Utgivningsår: 
Förlag: Modernista
Sidor: 288
Genre: Ya
Språk: Svenska

Handling i korthet:
Lola bor i San Fransisco med sina pappor. Hon går i High School, jobbar på en biograf och har utvecklat en helt egen klädstil. Hon är tillsammans med den något äldre Max, som spelar i ett band och hon är ganska nöjd med sitt liv. Tills hon märker att tvillingarna Calliope och Cricket Bell har flyttat tillbaka in i grannhuset.

Mina tankar:
Den här boken hör ihop med "Anna och den Franska Kyssen" av Stephanie Perkins, där Anna (från Anna och den Franska Kyssen) är en bikaraktär i historien och Lola är huvudperson.

Den här boken var väl lite smågullig, men gav inget djupare intryck. När jag jämför första och andra boken i denna serien så drar denna bok det kortaste strået. Jag hade vissa problem med första också, men tyckte den var rätt bra ändå. Denna får mig inte så engagerad alls, den känns lite banal. Med tanke på titeln känns den alltför förutsägbar också, det är inte svårt att förstå vad som kommer hända.

Karaktärerna känns ganska ytliga och jag har svårt att få en relation till dem. Visst är det roligt att Lola har en helt egen stil och vågar stå för den, men mer ger hon mig inte som karaktär. Max, hennes äldre pojkvän, blir ganska snabbt utmålad som någon jag inte borde tycka om. Han är en typisk bandkille, med tatueringar, hård attityd och är väldigt svartsjuk. Den karaktär som jag kände mest för var Cricket, en helt vanlig, snäll kille som inte stack ut särskilt mycket, men ändå gjorde att boken blev läsvärd.

Jag har svårt för historier där karaktärerna är ihop med någon samtidigt som de dras åt ett annat håll utan att vara ärliga mot sin partner. Det gör mig irriterad och arg på karaktärerna. Nu har jag läst två böcker av Stephanie Perkins som har det temat, och är faktiskt inte så sugen på att läsa någon mer.

Rekommenderas till:
De som tyckte om Anna och den Franska Kyssen och de som gillar lättlästa böcker om tonåringar i kärleksdilemman.

Betyg: 3/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

måndag 12 oktober 2015

Queen of Shadows, Sarah J. Maas



Titel: Queen of Shadows
Originaltitel: Queen of Shadows
Författare: Sarah J. Maas
Utgivningsår: 2015
Förlag: Bloomsbury Publishing
Sidor: 645
Genre: Fantasy, Ya
Språk: Engelska

Handling i korthet:
Aelin är tillbaka i Rifthold, ensam. Hennes mål är att ta hämd på de som förstört hennes liv och se till så att hennes vänner Chaol och Dorian är okej. Men mycket har hänt i landet under tiden hon varit borta. Kungens makt och ondska har ökat och fortsätter att öka för var dag. Aelin står inför en rad svåra beslut, samtidigt som hennes liv ständigt är hotat.

Mina tankar:
Jag är lite kluven till den här boken. Sara J. Maas är en helt fantastisk historieberättare, som klara att hålla spänningen på topp genom hela boken, man vet aldrig vad som kommer att hända och ingenting är riktigt som man tror. Flera historier pågår på samma gång och sammanflätas skickligt emellanåt.

Men... Ondskan som beskrivs i boken berör mig på ett sätt som ger mig en olustkänsla och ett obehag. För mig är det inget positivt när jag läser en bok. Ja, jag vill känna känslor, men inte just dessa. Jag brukar kunna undvika dessa genom att läsa Fantasy och science fiction, och då med säkerhet känna att det "inte är på riktigt",  men här är ondskan så påtaglig att jag inte klarar att skjuta den ifrån mig.

Aelin är fortfarande en intressant karaktär som går sina egna vägar och tillsammans med hennes kusin Aedion och senare även Rowan är de ett intressant gäng att följa. Rowan är mildare beskriven i denna boken än förra, men är ändå en spännande karaktär, men jag saknar den där andra Rowan lite. Chaol som har varit en favoritkaraktär är i den här boken mest en irriterande surpuppa. Hur gick det till? Vad hände? Han är inte alls samma person som han var förut. Så tragiskt!

Den mest positiva utvecklingen står nog  faktiskt Manon Blackbeaks för. Jag minns att i "Heir of Fire" var jag väldigt skeptisk till de delar i boken som var hennes, men här börjar det bli lite mer intressant. Hon och hennes "tretton",  flyger sina wyverns i kungens tjänst med "lydnad, disciplin och brutalitet" som de viktigaste ledorden. Men händelser under bokens gång får dem att vackla lite i sin övertygelse. Inte för att dessa delar uppskattas lika mycket som de andras, men det är numera inte lika trögläst.

Rekommenderas till:
Gillar man de tre första böckerna, blir man inte besviken på denna. De som gillar Fantasy och äventyr, med starka kvinnokaraktärer.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.combokus.com
Läs om boken på goodreads

onsdag 7 oktober 2015

Hallahem - Staden under berget, Susanne Trydal & Daniel Åhlin



Titel: Hallahem - Staden under berget
Originaltitel: Hallahem - Staden under berget
Författare: Susanne Trydal & Daniel Åhlin
Utgivningsår: 2015
Förlag: Hoi Förlag AB
Sidor: 256
Genre: Fantasy, 9-12 år
Språk: Svenska

Handling i korthet:
Boken börjar med att två spädbarn byts ut. Tolv år senare möter vi Tilda som bor i en norrländsk småstad och Torun som bor i ett berg, bland vitterfolket, långt ute i skogen. Båda två känner sig lite annorlunda gentemot sina kompisar.
När det uppdagas att Hallahems framtid är hotad, måste dessa flickor hjälpas åt för att bevara staden under berget.

Mina tankar:
Jag älskar den här sagan! Fascinationen över gamla sagor och sägner har alltid funnits hos mig och bara att titta på John Bauers bilder eller besöka Sagobygden med Sagomuseet kan få min fantasi att skena i veckor. (http://www.sagobygden.se)

Den här boken är en perfekt kombination av gamla nordiska väsen och ett nutida Sverige. Jag får lite samma känsla som när jag läser Ronja Rövardotter, en sån där uråldrig längtan tillbaka till skog och mark. Lägereldar, springa barfota i skogen, dämma i bäckar och skrika vårskrik. Boken är så trovärdigt berättad att det nästan blir självklart att det finns vitterfolk och annat knytt ute i de Svenska skogarna.

Jag uppskattar när min läsning skapar många olika känslor hos mig, och det här är en sådan berättelse. Jag blir berörd av vänskapsbanden som byggs i historien, särskilt de som skapas över generationsgränserna. Spänningen byggs skickligt upp när det hintas om ondska som lurar alltför nära och jag måste erkänna att jag grät en skvätt, när det blev lite extra sorgligt.

 Själva staden under berget är väl beskrivet och välgrundat, man får historien till varför de bor där, hur det är uppbyggt och hur det ser ut, hur det styrs och vilka svårigheter de har, inget lämnas till slumpen. Boken avslutas med en cliffhanger som får mig att längta tills nästa bok kommer ut.

Det här är en bok för 9-12 åringar, enligt Adlibris, men jag måste säga att den funkar väldigt bra för mig som är liiite äldre än så och jag kan definitivt tänka mig att läsa den för yngre också. Hallahem är den ultimata boken för högläsning mörka höst och vinterdagar när vinden viner och regnet smattrar.

Rekommenderas till:
De som uppskattar sagor och sägner naturligtvis, men även de som vill komplettera Astrid Lindgrens mer fantasifulla berättelser såsom Ronja Rövardotter och Mio min Mio, med lite nyare verk.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.com, Adlibris.com, Bokus.com

tisdag 6 oktober 2015

Ja jag har mens, hurså?, Clara Henry

Lyssnat på Storytel

Titel: Ja jag har mens, hurså?
Originaltitel: Ja jag har mens, hurså?
Författare: Clara Henry
Utgivningsår: 2015
Förlag: Forum bokförlag och Bonnier audio
Sidor: ?
Genre: Hälsa, skönhet, samlevnad (står det på förlagets sida)
Språk: Svenska

Handling i korthet:
Boken handlar om mens. Vad man som ung tjej eller kille kan undra över, när det handlar om mens och PMS. Framför allt kanske den riktar sig till de som inte fått mens än eller ganska nyligen fått.

Mina tankar:
Jag har alltid haft problem med PMS och mens och irriterats av att det inte riktigt är OK att tala om. Därför lockades jag av den här titeln, men var ändå lite nervös för att den skulle vara för tramsig.

Tyvärr måste jag säga att jag tyckte den var lite tramsig emellanåt. Massor av svärord blandades med en attityd som bara gör mig trött. Den där attityden som min dotter kan ha en dålig dag. Men så är förmodligen inte boken skriven för min åldersgrupp heller, utan kanske snarare för min dotters åldersgrupp.

Jag tycker att kunskap om mens och allt runt omkring är viktigt för BÅDE tjejer OCH killar. Trots att jag inte uppskattade tonen (emellanåt) som innehållet presenterades på tycker jag att det är bra att den finns. Kanske uppskattar den yngre generationen den ironiska och lite nonchalanta jargongen och lockas att läsa boken just därför och det vore ju positivt.

Något som jag tycker är lite konstigt och som jag bara inte kan låta bli att påpeka är att i boken irriterar sig författaren över hur "hemligt" det skall vara med alla mensskydd och att vätskan som används i bindreklamer är blå osv och jag kan inte annat än att hålla med. MEN... Varför är det då bara en ritad tampong på framsidan av boken? Varför inte en riktig? Eller en solfjäder av olika bindor i regnbågens färger... Bara undrar...

Kort sagt, en bra bok som tar bort pinsamhetsstämpeln kring något väldigt normalt och jag uppskattar de ämnen som tas upp. Men ibland blir jargongen det presenteras i lite väl tröttsam för mig.

Rekommenderas till:
De som snart skall få mens, har mens, känner någon som skall få mens eller har fått mens.


Betyg: 3,5/5

Går att köpa på cdon.com, AdLibris.com, bokus.com

söndag 4 oktober 2015

Lost Voices, Sarah Porter

Lyssnat på Storytel

Titel: Lost Voices
Originaltitel: Lost Voices
Författare: Sarah Porter
Utgivningsår: 2011
Förlag: Houghton Mifflin Harcourt
Sidor: 291
Genre: Fantasy, Ya,
Språk: Engelska

Handling i korthet:
Luce är en 14-årig tjej som varit med om mycket i sitt liv. Hennes föräldrar är båda döda. Sedan hennes far dog har hon fått bo hos sin farbror som dricker alldeles för mycket och tar ut sin ilska på Luce. En kväll när hennes farbror druckit för mycket börjar han slita i Luce kläder, när han inser vad han gjort, lämnar han Luce där ute på vägen. Hon vaknar upp förvirrad ute till havs, som sjöjungfru.

Mina tankar:
Jag har inte förut läst böcker om sjöjungfrur, förutom HC Andersens berättelse och Disneys version, så jag kände att denna kunde vara intressant att lyssna på.

Det är en ganska mörk historia, där flickor blir så illa behandlade att de släpper taget om sin mänsklighet och förvandlas till ondskefulla sjöjungfrur som hatar människor. De slever för att sänka skepp med hjälp av sina sångröster och se till så att människor drunknar.

Flickorna beter sig inte heller särskilt snällt mot varandra och gruppdynamiken är ganska spännande att följa, men det är många karaktärer som introduceras och det är ibland svårt att hänga med. Jag gillar att Luce kämpar för att behålla lite av sin mänsklighet och det känns lite konstigt att ingen annan verkar ifrågasätta deras handlingar, förutom Luce. Förutom själva relationerna mellan flickorna, som är ganska ytligt beskrivna, och en sjöjungfruns dagliga liv, kan jag inte se att boken har någon direkt handling. Jag undrar om denna boken bara la en grund för de nästkommande två böckerna.

Det här är ingen berättelse som sticker ut, men ändå blir jag på något sätt lite fängslad av historien och Luces utveckling som sjöjungfru, att jag har svårt att släppa ifrån mig Storytel. Men jag vet inte om jag kommer ge mig på resten av trilogin, iallafall inte på en gång.

Rekommenderas till:
De som gillar lite mörkare historier och de som tycker det är spännande att läsa om dynamiken i ett tjejgäng. Naturligtvis är den även för dem som lockas av sjöjungfrur.

Betyg: 3/5

Går att köpa på Cdon.comAdLibris.comBokus.com

torsdag 1 oktober 2015

Wrap up September



Lästa böcker i September:


  • Branded, Abi Ketner & Missy Kalicicki.  4/5
  • Hunted, Abi Ketner & Missy Kalicicki.  3/5
  • Tredje Principen, Anna Jakobsson Lund 4/5
  • Röd Drottning, Victoria Aveyard.  4/5

  • Månadens bästa bok:
    Månadens bästa bok var nog "Tredje Principen" av Anna Jakobsson Lund. Den var välskriven och genomtänkt. Med en härlig cliffhanger i slutet så jag ser fram emot uppföljaren som kommer senare i år.

    Månadens överraskning:
    Jag vet inte om det direkt var en överraskning, men det var också "Tredje Principen" av Anna Jakobsson Lund. Det var definitivt den bok som stack ut mest denna månad. Överraskningen ligger väl kanske i att den inte syns mer ute. Jag har inte sett den i en enda bokhandel (kan väl tilläggas att jag inte varit i så jättemånga) Måste kolla om de har den på det lokala biblioteket...

    Månadens besvikelse: 
    Hunted var full med klyschor och förutsägbara moment. Den passade tyvärr inte mig alls.

    Mina tankar:
    Riktigt dålig läsmånad med bara fyra böcker lästa. Har jättesvårt att komma in i någon bok just nu, trots att jag just nu låser "Queen of Shadows" som jag sett fram emot länge. Tyvärr är livet lite för stressigt och tröttande just nu, men det blir nog bättre i oktober. Laddade ju upp med lite böcker på bokmässan.