måndag 18 juni 2018

Färgen på drömmar, Ruta Sepetys

Titel: Färgen på drömmar
Originaltitel: Out of the Easy
Serie: -
Författare: Ruta Sepetys
Utgivningsår: 2013
Förlag: B. Wahlströms
Sidor/tid: 349 sidor
Genre: Ungdom, Historisk, New Orleans
Språk: Svenska


Handling:
New Orleans franska kvarter år 1950.

Sjuttonåriga Josie Moraine har en liten pistol fastspänd vid sitt högra ben, dold under kjolen. Hon är på väg från sitt ena arbete som bokhandelsbiträde, till sitt andra, som städerska på en bordell. Hon gör allt för att undvika blickarna hon får. Det är femtiotal i New Orleans, och Josie är dotter till en hora.

Josie längtar bort. New Orleans är hett, farligt och spännande ? men inte för en ung kvinna som Josie. Hon vill lämna staden och börja studera långt därifrån. Men hon har inga pengar och inga referenser.

När Josies mor rymmer med en gangster och ett samband mellan maffian, moderns flykt och ett mystiskt dödsfall avslöjas, befinner hon sig plötsligt mitt i en otäck mordutredning. Drömmen om ett annat slags liv verkar mer ouppnåelig än någonsin.

Mina tankar:
Denna boken införskaffades på en bokrea för något år sedan. Jag hade läst Ruta Sepetys "Tårar i havet" och gillade hennes berättarsätt, så när jag såg denna för 39 kronor, var jag tvungen att ha den. Sedan har den bara stått och väntat i hyllan. För att äntligen få mig själv att läsa den hamnade den på årets hyllvärmarutmaning och nu är den läst. Vilken tur att jag plockade upp och läste den! Den var riktigt bra!

Lika lättläst och engagerande som "Tårar i havet" men nu om New Orleans franska kvarter, med bordeller, maffia och annat bus, istället för världskrig. Det bästa med boken är nog Josie, som har och har haft det tufft, men som ändå kämpar på. Världen rasar och ändå har hon mod att ta tuffa beslut och det är hennes levnadsöde som gör boken. Men här finns även andra godhjärtade personer som försöker göra det bästa med det de har.

Josie arbetar dels i en bokhandel, och dels som städerska på en bordell, så miljön är minst sagt omväxlande. Trots då att det är en relativt misserabel miljö, så är berättelsen ganska gullig och hoppingivande. Känslostormande med ändå säkert och välförpackat.

Färgen på drömmar är lättläst, melankolisk (älskar det ordet efter alla Muminböckerna) och under andra hälften av boken, satt jag med en toapappersrulle som sällskap, då tårarna gjorde det problematiskt att läsa. Den här boken får stanna kvar hemma hos mig! 

Betyg: 4,5/5



Går att köpa på cdon.com (som e-bok), Adlibris.comBokus.com (som e-bok)

1 kommentar:

  1. Den låter intressant. Hade inte kopplat ihop den med författaren till Tårar i havet tidigare!

    SvaraRadera